Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Crown Security Services

Paxton

NIBHV

Unii

Alarm Meldnet

HID

Secusoft

Gold-IP

Milestone

Akuvox

Seris

Advancis

Dero Security Products

Trigion

Multiwacht

Brivo

Hanwha Vision Europe

Seagate

HD Security

Optex

EAL

SmartCell

PG Security Systems

Paraat

VVNL

Aritech

VAIBS

ARAS

Centurion

i-Pro

Alphatronics

Genetec

Hikvision

Eagle Eye Networks

NetworxConnect

G4S

Lobeco

Kiwa

Service Centrale Nederland

BHVcertificaat.online

IDIS

Kidde Commercial

Eizo

ASIS

Intrasec

Bosch Security Systems

Connect Security

VBN

Oribi ID Solutions

CDVI

SOBA

Add Secure

SMC Alarmcentrale

Network Optix

2N

Bydemes

Regio Control Veldt

Sequrix

Ajax Systems

Top Security

MOBOTIX

Securitas

Distri Company

ASSA ABLOY

SmartSD

ADI

CSL

VideoGuard

Nenova

Uniview

Masset

OSEC

Traka ASSA ABLOY

VEB

Avigilon Alta

Elke organisatie is doelwit van cybercriminelen

18 juli 2023
Redactie
06:06

‘Wij zijn niet interessant genoeg om te hacken’ is een grote misvatting die nog steeds bij veel organisaties heerst. Deze gedachte maakt bedrijven juist kwetsbaar. Kwetsbaarheden zijn nooit volledig te voorkomen, maar met een aantal basismaatregelen is te voorkomen dat het hackers wel heel makkelijk wordt gemaakt.


In het huidige digitale tijdperk worden cybercriminelen elke dag geraffineerder en opereren ze op steeds grotere schaal. Cybercriminelen zitten nooit stil en zijn voortdurend bezig nieuwe kansen te creëren. Ze zijn vastberaden om systemen binnen te dringen en snel en makkelijk geld binnen te slepen.

Hackers voor blijven
Maar bedrijven kunnen hackers een stap voor blijven. Veel hackers gebruiken bekende technieken om systemen binnen te dringen. Door hier slim op in te spelen en de juiste beveiligingsmaatregelen te treffen, zijn de risico’s aanzienlijk te verkleinen.
De organisatie beschermen tegen hackers is geen luxe, maar een absolute noodzaak. De gevolgen van een cybercrime-aanval zijn niet te overzien en richten niet alleen aanzienlijke financiële schade aan, maar kunnen ook reputatieschade tot gevolg hebben. Beide kunnen de organisatie nog jarenlang achtervolgen. Dus: beperk, beheers én voorkom schade en schande door de juiste beveiligingsmaatregelen te treffen!

Vormen van cybercrime
Hackers maken gebruik van verschillende vormen van cybercriminaliteit, zoals ransomware, malware, phishing, DDoS-aanvallen en social engineering. Ze proberen niet alleen technische kwetsbaarheden te misbruiken om toegang te verkrijgen, maar ook mensen te manipuleren. Daarom is het belangrijk zowel technische als organisatorische maatregelen te treffen om een organisatie hackbestendig te maken. Zo is het essentieel dat
software altijd volledig up-to-date is en dat updates en patches zo snel mogelijk uitgevoerd worden. Belangrijk is ook om tweefactorauthenticatie te gebruiken om misbruik van accounts te voorkomen. Alleen een wachtwoord om toegang te krijgen biedt lang niet meer voldoende bescherming. Hackers proberen vaak op vreemde tijden of vanuit het buitenland in te loggen. Het is noodzakelijk dat dit gedetecteerd wordt.

Toegangsrechten beheren
Vanzelfsprekend dienen up-to-date, moderne antivirussoftware en een firewall te worden gebruikt en dient de toegang tot documenten beperkt te worden tot alleen de noodzakelijke personen. Het is van groot belang om de toegangsrechten zorgvuldig te beheren. Verder dient gezorgd te worden voor een veilige en geautomatiseerde back-up van gegevens, waarbij regelmatig gecontroleerd wordt of de back-ups niet zijn aangetast door malware. Tot slot is een noodplan vereist met eventueel inschakeling van een cybersecurity-expert die de benodigde kennis heeft om adequaat te handelen bij een cyberaanval.

Penetratietesten
Wie wil achterhalen waar zwakke plekken in de organisatie en systemen zitten, kan een pentest, ook bekend als penetratietest, laten uitvoeren. Dit is een doeltreffende methode, die de kwetsbare punten van de organisatie identificeert en inzichten creëert om deze te verhelpen. Bij deze test probeert een ethische hacker op alle mogelijke manieren het bedrijfsnetwerk, de website of applicaties binnen te dringen. Hierbij kijkt de ethische hacker niet alleen naar mogelijke zwakke plekken om in te breken, maar ook naar het potentieel om systemen verder te manipuleren en te misbruiken. Pentesten geven waardevolle inzichten voor organisaties die hun cybersecurity willen versterken. De resultaten van een pentest dienen als basis voor een passend beveiligingsplan met protocol op te stellen.

Cyber awareness-training
De vervolgstap om het inzicht op de werkvloer te vergroten is een cyber awareness-training voor medewerkers.
In de wereld van cybersecurity blijft de menselijke factor de zwakste schakel. Het klikken op phishingmails en het gebruik van zwakke wachtwoorden zijn veelvoorkomende valkuilen. Om de organisatie hackbestendig te maken, is een cyber awareness-training van essentieel belang. Tijdens deze training worden medewerkers bewust gemaakt van de cyber-risico’s en krijgen ze training in het herkennen en voorkomen van cyber-incidenten. Bovendien leren ze hoe ze op een veilige manier met gevoelige informatie moeten omgaan en hoe ze datalekken kunnen voorkomen. Door medewerkers bij de digitale veiligheid te betrekken, worden zij in staat gesteld hier actief aan bij te dragen binnen de organisatie. Medewerkers vormen de sleutel tot succes in het waarborgen van een sterke cybersecurity.

Door een combinatie van technische maatregelen, organisatorische procedures, pentesten en cyber awareness-trainingen is de hackbestendigheid van een organisatie aanzienlijk te verbeteren en is de kans op een succesvolle cyberaanval te verkleinen.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Videoguard

Suricat

Distri Company

Artitech Kidde Commercial

SequriX

Seagate

Wordt een partner