EU werkt aan nieuwe databeschermingsregels

De Europese Commissie werkt aan nieuwe databeschermingsregels die dit jaar al van kracht moeten worden. Die Europese Privacy Verordening voor bedrijven heeft verregaande consequenties.

Europeese vlagBedrijven worden verplicht om hun data optimaal te beschermen. Falen ze daarin, dan kunnen ze boetes tot honderd miljoen euro of tot vijf procent van de jaarlijkse, wereldwijde omzet tegemoet zien.
De wet schrijft straks voor dat ieder bedrijf de data van klanten en medewerkers moet beschermen. Alle informatie die een individu kan identificeren valt onder die nieuwe regels. Iedere organisatie die van meer dan vijfduizend Europese burgers informatie heeft dient verder een functionaris aan te stellen die verantwoordelijk is voor gegevensbescherming.
 
Veel organisaties hebben nog een lange weg te gaan voordat ze kunnen voldoen aan de ophanden zijnde wetgeving. Uit eigen onderzoek van Sophos blijkt dat iets minder dan de helft niet op de hoogte is van het databeschermingsbeleid van hun organisatie. Voor bedrijven die nog geen of een verouderde gedragscode hebben, kan er op de site een voorbeeld van een databeschermingsbeleid worden gedownload.

Deel dit artikel via: