Europees Centrum voor terrorismebestrijding

Vandaag heeft Europol het Europees Centrum voor terrorisebestrijding (ECTC) gepresenteerd. Dat gebeurde tijdens de informele Raad Justitie en Binnenlandse Zaken in Amsterdam. Het ECTC richt zich op bestrijding van buitenlandse strijders en kennisdeling over de financiering van terrorisme, online propaganda voor terrorisme en illegale wapenhandel.
Europa kampt volgens Europol met de grootste terreurdreiging in meer dan tien jaar. Dit en het groeiende aantal buitenlandse strijders zijn nieuwe uitdagingen voor EU-lidstaten. “ECTC verbetert de operationele coördinatie en de uitwisseling van informatie tussen wetshandhavingsinstanties. Die zijn nodig in de strijd tegen de georganiseerde misdaad, terroristische netwerken en buitenlandse strijders”, aldus Ard van der Steur, minister van Veiligheid en Justitie van Nederland, bij aanvang van de JBZ-Raad.
Het ECTC is opgezet binnen de huidige organisatiestructuur van Europol. De leiding is in handen van de Spanjaard Manuel Navarrete Paniagua. Op dit moment kan hij beschikken over 39 medewerkers en vijf gedetacheerde nationale deskundigen. Zij werken samen met andere operationele centra bij Europol.
Europol speelt een centrale rol in de Europese reactie op terroristische dreigingen. Zo kreeg de organisatie na de aanslagen in november 2015 in Parijs zestig officieren toegewezen ter ondersteuning van de Franse en Belgische Taskforce Fraternité. Dat resulteerde in ruim 1.600 aanwijzingen voor verdachte financiele transacties. Financieel rechercheren is een effectief instrument in de aanpak van georganiseerde misdaad en terrorisme en een prioriteit van het Nederlandse EU-voorzitterschap.

Deel dit artikel via: