Europees verdrag tegen voetbalgeweld

De Europese voetbalbond UEFA heeft met veertien Europese landen en de Raad van Europa een convenant ondertekend om het geweld tijdens internationale voetbaltoernooien tegen te gaan. Zelfs Rusland steunt het verdrag, zo meldt persbureau Reuters.
Vooral Russische supporters hebben aanleiding gegeven tot het verdrag, door tijdens het EK in Frankrijk voor grote problemen te zorgen. Zo gingen zij onder meer in Marseille met Britse supporters op de vuist. In het convenant staat onder andere dat de politie van de verschillende landen intensiever informatie gaat uitwisselen over bepaalde raddraaiers.
Michael van Praag, als hoofd Stadion en Veiligheid van de UEFA nauw betrokken bij het convenant, zegt tegen nu.nl dat hij gelooft dat het convenant zeker effect gaat hebben. “Het uitwisselen van informatie werkt nu nog niet voor honderd procent. Maar mede dankzij dit convenant zijn de autoriteiten in de toekomst beter voorbereid. Dan worden zij minder snel verrast.”
Het convenant is ondertekend door Bulgarije, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Litouwen, Macedonië, Moldavië, Monaco, Montenegro, Nederland, Oekraïne, Portugal, Rusland en Zwitserland. Verwacht wordt dat meer landen zich zullen gaan aansluiten.

Deel dit artikel via: