Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Masset Solutions

CDVI

Kiwa

Brivo

Seris

VEB

Alarm Meldnet

Securitas

Secusoft

Nenova

OSEC

Centurion

Unii

VAIBS

G4S

CardAccess

ARAS

Crown Security Services

Eagle Eye Networks

NetworxConnect

SmartCell

VideoGuard

JMB Groep

DZ Technologies

Bydemes

Optex

Multiwacht

Regio Control Veldt

De Beveiligingsjurist

RoSecure

Service Centrale Nederland

Add Secure

SmartSD

HID

PG Security Systems

Milestone

Dero Security Products

Connect Security

ASIS

VBN

BHVcertificaat.online

2N

Top Security

SMC Alarmcentrale

Advancis

Ajax Systems

Lobeco

Genetec

Eizo

Akuvox

GFT

20face

Nimo Drone Security

ASSA ABLOY

Avigilon Alta

Hanwha Vision Europe

IDIS

EAL

Paxton

Hikvision

Uniview

NIBHV

ADI

Gold-IP

CSL

i-Pro

Bosch Security Systems

Seagate

Oribi ID Solutions

Trigion

Explicate

Traka ASSA ABLOY

HD Security

Nimo Dog Security

Alphatronics

Sequrix

Paraat

SOBA

VVNL

Extra bevoegdheid BOA’s scheelt ‘duizenden uren’ werk

31 juli 2021
Redactie
07:24

Na een geslaagde proef mogen BOA’s van het Rotterdamse openbaar vervoerbedrijf RET nu op afstand de identiteit van aangehouden personen controleren bij de politie. Ook mogen zij die nu zelfstandig naar het politiebureau overbrengen. De maatregel scheelt zowel de RET als de politie zeer veel tijd.

De verbeterde samenwerking die de RET en de politie vanaf 2020 geleidelijk uitrolden, maakt het voor beide partijen mogelijk om hun mensen slimmer in te zetten. Een welkome efficiencyslag in tijden waarin politie en BOA’s er steeds meer taken bij krijgen, aldus het Rotterdamse openbaar vervoerbedrijf. Door de samenwerking is het niet meer nodig dat politiemensen bij twijfel over de identiteit van een aangehouden persoon naar de RET-BOA’s toe komen voor een check.

Minder escalatie
Ook is de komst van de politie niet meer nodig voor of het overbrengen van zwartrijders of vandalen naar het bureau. Behalve dat dit uren werk bespaart, verkleint het de kans op escalatie en zorgt het ervoor dat BOA’s als volwaardiger worden gezien. Staande of aangehouden worden vindt niemand leuk en stuit soms op weerstand. Vooral als het erg lang duurt voordat de politie arriveert. Dan kwam de aangehouden persoon er nog wel eens mee weg, om de vertraging niet nog langer te laten oplopen. Door de nieuwe manier van werken wordt de wachttijd op een identiteitscheck en het overbrengen naar het bureau aanzienlijk korter. Dit werkt de-escalerend. De combinatie van beide projecten wordt zowel de RET als de politie als positief ervaren. Zo heeft de politie sinds de start van de pilot in juni 2020 maar liefst 90 procent minder aanhoudingen in het openbaar vervoer hoeven te verrichten, waarmee agenten en BOA’s gezamenlijk 20.000 uur werk hebben bespaard.

Win-winsituatie
Eiso Broersma, vanuit de RET verantwoordelijk voor de voorbereiding en implementatie van het project: “We zijn erg positief over de uitkomsten. Het is een win-winsituatie: het levert RET-BOA’s en politiemensen, die al veel werk op hun bordje hebben, tijd op voor andere werkzaamheden. En het kan aangehouden personen een hoop ergernis besparen. Daarnaast beperkt de samenwerking de hinder die reizigers kunnen ondervinden in de vorm van vertragingen.”
Marc Wesselius, hoofdinspecteur bij de politie en Direct toezichthouder Buitengewoon Opsporingsambtenaren: “Dit project laat zien dat de BOA’s van de RET bezig zijn met een flinke professionaliseringsslag. De samenwerking is uniek in Nederland en verdient navolging. Het laat zich uittekenen dat politiemensen en BOA’s veel slimmer kunnen werken als dit breder wordt uitgerold. Uren die hard nodig zijn om andere taken uit te voeren. Ik nodig andere regio’s dan ook van harte uit om bij ons een kijkje in de keuken te nemen.”

Standaardbeleid
De identiteitscheck op afstand vindt plaats doordat de RET-BOA via een beveiligde verbinding inbelt naar de meldkamer van de politie en in samenwerking met de daar werkzame politiefunctionaris de identiteit van de aangehouden verdachte vaststelt. Als dat lukt hoeft de zwartrijder niet aan de politie overgedragen te worden omdat hij of zij geen geldige ID op zak heeft. Kan de identiteit niet worden vastgesteld, dan brengt de RET-BOA de verdachte zelfstandig naar het politiebureau. De RET gebruikt daarvoor busjes die geschikt zijn voor het vervoer van arrestanten. Omdat het project goed is uitgepakt, wordt deze werkwijze per 1 augustus omgezet in standaardbeleid. Om die reden is de aanpak ook opgenomen in het hernieuwde Regionale Handhavingsarrangement van de gemeente Rotterdam, politie, Openbaar Ministerie en de RET.
De bedoeling is dat het nieuwe beleid ook doorgevoerd wordt in andere BOA-domeinen, zoals milieudiensten, natuurorganisaties en andere OV-bedrijven. Bij dreigende agressie kunnen de BOA’s overigens nog altijd de politie laten komen.

Deel dit artikel via:

Vlog 8

Premium partners

Videoguard

Suricat

SequriX

Seagate

Wordt een partner