Extra noodmaatregelen ter bescherming van politie

Van hoestende en spugende verdachten kan nu gedwongen wangslijm worden afgenomen om te testen op corona. Het is een van de maatregelen om de politie beter te beschermen en de inzetbaarheid te garanderen. Ook hoeven vergunningen van beveiligingsbedrijven voorlopig niet verlengd te worden.

De coronacrisis grijpt direct in op het dagelijks werk van de politie, de veiligheid van agenten en hun inzetbaarheid. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft daarom maatregelen genomen om met name agenten beter te beschermen. De ministerraad stemde vrijdag in met een wetsvoorstel, waardoor van hoestende en spugende verdachten gedwongen wangslijm kan worden afgenomen om te testen op corona. Hierdoor kan worden getest of agenten of andere hulpverleners risico lopen als mensen met opzet spugen of hoesten om te besmetten met het corona-virus (COVID-19).

Belangrijker dan ooit
“Nu met het corona-virus is het werk voor agenten en andere hulpverleners nog belangrijker dan ooit. Deze mensen moeten we koesteren. Het is onbegrijpelijk dat er mensen zijn die met opzet spugen of hoesten in iemands gezicht. Het is niet alleen smerig en beledigend, maar met het corona-virus ook nog eens levensgevaarlijk. Niet voor niets hanteert het OM hierbij een lik-op-stukbeleid en wordt dit onder poging tot zware mishandeling geschaard”, aldus minister Grapperhaus.

Extra instrument
Ook is besloten dat mondafscherming kan worden aangebracht bij het vervoer van verdachten en personen met verward gedrag, zodat agenten minder kans lopen op opzettelijke besmetting of minder last hebben van dreiging daarvan. Agenten kunnen tijdens vervoer opzettelijk hoesten of spugen niet ontwijken. De mondafscherming wordt als extra instrument toegevoegd aan de uitrusting van de politie bij vervoer van verdachten of verwarde personen. Politiemedewerkers moeten hun werk veilig kunnen doen.

Tijdelijke maatregelen
Verder schrijft minister Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer dat op een aantal andere terreinen tijdelijke maatregelen nodig zijn om te zorgen dat de politie inzetbaar blijft en het publiekcontact in bureaus tot het noodzakelijke beperkt kan blijven. Aangiftes die geen fysieke aanwezigheid vereisen kunnen via de elektronische weg plaatsvinden, bijvoorbeeld als het gaat om vermogensdelicten.

Vergunningen
Verder gaat het onder meer om het tijdelijk aanpassen van de trainingen binnen de politie en leden van de mobiele eenheid, zodat er minder fysiek contact is. Ook worden tijdelijk certificaten van combinaties politiegeleider-politiehond verlengd. Hetzelfde geldt voor jachtaktes en vergunningen voor beveiligingsorganisaties en wapenverlofhouders. Voor deze zaken zijn anders baliecontacten en huisbezoeken nodig.

Deel dit artikel via: