Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

OSEC

BHVcertificaat.online

Eagle Eye Networks

Eizo

Securitas

Kiwa

i-Pro

Paraat

Akuvox

Alarm Meldnet

Sequrix

IDIS

G4S

Bydemes

ASIS

ARAS

HD Security

CSL

Unii

Service Centrale Nederland

Ajax Systems

Oribi ID Solutions

Brivo

Hanwha Vision Europe

Connect Security

Regio Control Veldt

CDVI

VEB

Masset Solutions

Centurion

VideoGuard

ASSA ABLOY

PG Security Systems

VBN

Advancis

SMC Alarmcentrale

Traka ASSA ABLOY

HID

Hikvision

CardAccess

Nenova

Optex

Uniview

Milestone

2N

Alphatronics

Bosch Security Systems

SmartSD

NetworxConnect

Add Secure

Network Optix

20face

Gold-IP

EAL

Paxton

Trigion

Crown Security Services

ADI

Avigilon Alta

Lobeco

VVNL

Multiwacht

DZ Technologies

Seagate

Aritech

SmartCell

Explicate

Top Security

VAIBS

NIBHV

Secusoft

SOBA

Genetec

Seris

Dero Security Products

Fraudehelpdesk start campagne tegen vakantiefraude

31 mei 2021
Redactie
07:21

Nu met het einde van corona in zicht snakken veel mensen naar een vakantie. Criminelen hebben dat ook door en grijpen hun kans, zo waarschuwen de Fraudehelpdesk en het Europees Consumenten Centrum. Zij starten een campagne om mensen bewust te maken van nieuwe fraudemethodes.

Nu het reisadvies voor een aantal landen verder is versoepeld, willen veel mensen zo snel mogelijk de zon opzoeken. Er ontstaat dan ook een hausse aan boekingen. Helaas raken elk jaar weer vakantiegangers gedupeerd door oplichting rond het boeken van een vakantie. Daarom lanceert de Fraudehelpdesk in samenwerking met het Europees Consumenten Centrum (ECC) een campagne gericht op vakantiegangers: ‘krijg geen slapeloze nachten van je droomvakantie’.

Problemen
De campagne is niet uitsluitend gericht op fraude maar ook op de problemen waar consumenten tegenaanlopen in aanloop naar en gedurende hun vakantie. Er wordt gewaarschuwd voor onder meer identiteitsfraude en oplichting met vakantiehuisjes en men geeft tips om hoge belkosten, onverwachte verkeersboetes uit het buitenland of discussies na autoverhuur te voorkomen.
Zo wordt aangeraden om na te gaan of het beoogde vakantiehuis wel echt bestaat en of niet betaald wordt voor een vakantiewoning die al bewoond wordt door een ander. Foto’s en tekst van nepaanbiedingen zijn meestal gestolen van andere websites, dus luidt het advies om via internet de foto’s en het adres te controleren.

Verdere adviezen
Aangeraden wordt om buiten de EU vooraf een voordelig buitenlandabonnement voor internet aan te schaffen, zodat geen gebruik gemaakt hoeft te worden van openbare wifi-hotspots.
Behulpzaam zijn mag, maar leen geen grote hoeveelheden geld uit aan ‘zielige’ mensen die hulp nodig hebben, zo waarschuwt de Fraudehelpdesk. Het is een bekende truc en het geld zie je nooit meer terug.
Controleer huurauto’s vooraf grondig en noteer met de verhuurder elke beschadiging. Fotografeer de auto van alle kanten in het bijzijn van de verhuurder, zodat achteraf niet ten onrechte de borg wordt ingehouden.
Verder adviseert de Fraudehelpdesk om nooit officiële identiteitsbewijzen af te geven, maar kopietjes, waarop het BSN-nummer onleesbaar is gemaakt.

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Aritech

Seagate

Videoguard

SequriX

Suricat

Wordt een partner