G4S levert omvangrijk toegangssysteem aan universiteit

G4S leverde onlangs een omvangrijk, geïntegreerd beveiligingssysteem aan de Aalborg University in Denemarken. Het telt ruim 4.500 kaartlezers, ruim honderd camera’s en tientallen inbraakinstallaties in 55 universiteitsgebouwen en is daarmee Europa’s grootste project ooit van het bedrijf. 

Wat begon als een eenvoudig beveiligingscontract, waarbij 25 jaar geleden een handvol beveiligers voor twee universiteitsgebouwen werden geleverd, is uitgegroeid tot de grootste geïntegreerde toegangsbeheerimplementatie van G4S in Europa. Aalborg University, opgericht in 1974, is de op drie na grootste instelling voor hoger onderwijs in Denemarken en is gevestigd in Aalborg, Kopenhagen en Esbjerg.

Geïntegreerd
Met 4.500 kaartlezers op verschillende deuren naar klaslokalen, laboratoria, kantoren en bibliotheken, meer dan honderd externe camera’s en inbraakalarmsystemen, is de G4S-oplossing van Aalborg University een grootschalig, geïntegreerd toegangsbeheer-, alarm- en videobewakingssysteem. Alle lezers zijn gekoppeld aan de toegangsbeheersoftware van G4S, die jaarlijks 55 gebouwen en 20.000 toegangskaartgebruikers ondersteunt. En de universiteit blijft gebouwen toevoegen.

Grote operatie
“Het is een grote operatie en we hebben een uitstekende vertrouwensrelatie met onze klant die gedurende vele jaren is opgebouwd”, zegt Jens Ryberg, key account manager voor G4S in Denemarken. “Ons contract begon met een vrij bescheiden begin, waarbij we een klein aantal beveiligingsfunctionarissen leverden aan twee gebouwen en we bouwden het contract van daaruit op door eerst inbraakalarm en later toegangsbeheer toe te voegen naarmate de vereisten van de universiteit evolueerden.”

Toegangsbeheer op grote schaal
Naarmate de instelling in omvang is toegenomen – in termen van het aantal studenten en gebouwen – is beveiliging steeds complexer en uitdagender geworden. Het universiteitsteam wilde een intelligent systeem dat handmatige processen automatiseert en ervoor zorgt dat duizenden studenten elk semester kunnen worden ingeschreven en de juiste beveiligingspassen krijgen. De universiteit beheert de aanmaak van nieuwe toegangskaarten en bewaart de beveiligde gegevens op haar eigen servers. Elke toegangskaart is geprogrammeerd met de relevante toegangsniveaus voor elke individuele, student of universiteitsmedewerker.

Eén kaart in plaats van dertig sleutels
“Universiteitsmedewerkers, die voorheen mogelijk dertig afzonderlijke sleutels voor verschillende gebouwen en beperkte zones bij zich hadden, hebben nu slechts één kaart nodig voor al hun specifieke toegangsvereisten. Die automatisering is wat de universiteit wilde”, zegt Ryberg.
Het geïnstalleerde systeem maakt gebruik van inbraakalarmsystemen, videobewakingssystemen en toegangssoftware in al zijn gebouwen. De technologie wordt beheerd vanuit een centrale G4S-controlefaciliteit in Aarhus en bewaakt alle videobeelden en alarmactiveringen. Beveiligingsprofessionals in de controlekamer kunnen snel reageren wanneer zich problemen voordoen.

Centrale bewaking
De door G4S geïnstalleerde technologie heeft ook voordelen voor het milieu, met sensoren die op honderden slimme ramen zijn gemonteerd. Het systeem ontvangt signalen van de ramen om verschillende gebouwen comfortabel en energie-efficiënt te houden, waarbij de ramen naar behoefte worden geopend en gesloten.
G4S levert surveillerende beveiligingsprofessionals, die ervoor zorgen dat de gebouwen 24 uur per dag, maar vooral ’s nachts, wanneer de campussen grotendeels leeg zijn, tussen 16.00 uur en 08.00 uur veilig zijn. De beveiliging van de vier campussen is discreet en ze zijn allemaal open zonder omheining. Elke beveiligingsprofessional heeft een tablet bij zich die hem waarschuwt als er een alarm afgaat, zodat er snel op de juiste locatie kan worden gereageerd.

Pandemie
Tijdens de pandemie heeft het team enkele wijzigingen aangebracht om het beveiligingsniveau te verhogen, met extra surveillerende beveiligers op verschillende locaties en tijden. Ook zijn er verbeteringen aangebracht in de toegangscontroles om de veiligheid van zowel studenten als medewerkers te waarborgen.
“De beveiliging die we bieden is geavanceerd, professioneel en vooral betrouwbaar, waardoor de educatieve en sociale aspecten van het universitaire leven soepel kunnen verlopen”, zegt Jens. “We zijn hier om de risico’s te beheersen en de waarde voor de universiteit te vergroten. We brengen georganiseerde veiligheid en beveiliging naar de campussen, die onopvallend en geruststellend is.”

Goede oplossingen
“G4S is al lang onze partner op het gebied van beveiliging en Aalborg University ziet G4S als een zeer professionele partner met uitgebreide kennis op het gebied van beveiliging”, zegt Jens Gregersen van Aalborg University Campus Services. “G4S is betrokken geweest bij het oplossen van complexe uitdagingen in het huidige beveiligingsniveau van de universiteit. Aalborg University hecht veel waarde aan vertrouwen en vast personeel en G4S-medewerkers hebben professionaliteit getoond en goede oplossingen geboden voor de universiteit.”

Deel dit artikel via: