Geavanceerde beveiligingstechniek in nieuw 50 eurobiljet
Het meeste valse geld bestaat momenteel uit briefjes van 50. Reden voor de autoriteiten om het biljet te vernieuwen en van betere beveiliging te voorzien. Vandaag wordt het voor het eerst in omloop gebracht.
Eerder al waren de biljetten van 5, 10 en 20 euro vernieuwd. Volgens De Nederlandsche Bank zijn deze nieuwe biljetten niet meer na te maken. Dan is het ook wel zaak dat gebruikers in staat zijn de echtheid te beoordelen. Daarom begint DNB een uitgebreide promotiecampagne. Er wordt zelfs deelgenomen aan het bloemencorso in de Bollenstreek met een waardetransportwagen die tot 50-eurobankbiljettenbloemenzee is omgebouwd. Ook zijn lezingen en een expositie georganiseerd rond het nieuwe biljet.
Voelbaar
Er is sinds 2013 aan de nieuwe druktechnologie gewerkt. De technologie uit het begin van deze eeuw is namelijk al ingehaald door criminelen, die nauwelijks van echt te onderscheiden vervalsingen in omloop brengen. Vorig jaar ging het in heel Europa om maar liefst 300.000 biljetten en dat zijn dan alleen nog de vervalsingen die door de mand vallen. Wie zo’n biljet ontvangt mag het niet meer uitgeven en is 50 euro kwijt.
Het nieuwe biljet verschilt op het eerste gezicht niet veel van het oude, dat gewoon geldig blijft maar wel geleidelijk uit de omloop wordt gehaald. Het knispert meer, heeft voelbare ribbels aan de zijkant en een hologram van de Griekse godin Europa. Ook is de opdruk beter voelbaar gemaakt, wat vooral voor visueel gehandicapten een groot voordeel is. Volgend jaar komen er ook nieuwe biljetten van 100 en 200 euro. De vooral bij criminelen populaire briefjes van 500 euro gaan uit de roulatie.