Gedetineerden willen af van mondkapjesverbod

In penitentiaire inrichtingen is het dragen van mondkapjes verboden omdat het personeel goed wil kunnen zien wie wie is en gezichten wil kunnen ‘lezen’, aldus Eveline Petit van de Dienst Justitiële Inrichtingen. De gedetineerden willen echter wel mondkapjes om de kans op coronabesmetting te verkleinen.
Volgens de officiële cijfers van DJI valt het met besmettingen in de gevangenissen enorm mee. Van de 30.000 gedetineerden zouden er tot nu toe maar 277 positief zijn getest op het coronavirus. Op het moment zouden er in heel Nederland 25 besmet zijn, waarvan acht in de PI van Heerhugowaard. Het aantal besmettingen in Heerhugowaard is dus relatief hoog en dat was voor een aantal gedetineerden aanleiding om aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie van Amsterdam. Zij eisen van directeur Marianne Vos toestemming om mondkapjes te dragen en willen dat zo nodig via de rechter afdwingen.
Eveline Petit van DJI zegt dat de praktijk wel meevalt. Volgens haar wordt alles gedaan om de veiligheid binnen gevangenissen te waarborgen. Nieuwe gedetineerden gaan in quarantaine en overal geldt de 1,5 meterregel.
Recht
Oud-gevangenisdirecteur Frans Douw is het met de gedetineerden eens. Hij vindt dat je gevangenen niet het recht mag ontnemen om zichzelf tegen ziektes te beschermen. Afstand houden is praktisch onmogelijk in de gevangenis en mensen twee weken in quarantaine zetten kan ook vrijwel niet. Ook voorzitter Jeroen Soeteman van de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten toont begrip voor de gedetineerden. Hij noemt het opmerkelijk dat de gedetineerden aangifte hebben gedaan. Dat bewijst volgens hem hoe groot hun zorgen zijn omtrent het virus.
Soeteman erkent dat relatief weinig gedetineerden besmet zijn, maar wijst wel op een enorme stijging in december. Tot die tijd waren het er 77, maar alleen in december werden 131 gedetineerden positief getest. De voorzitter denkt dat het aantal nog flink zal stijgen als alle gedetineerden worden getest. Maar volgens Douw is de kans klein dat gevangenen daaraan willen meewerken. De hele afdeling of zelfs de hele inrichting gaat dan in quarantaine en dat wil niemand ‘op zijn geweten’ hebben.