Geen nieuwe cao beveiligingsbranche
De huidige cao van 1 juli 2012 voor de beveiligingsbranche liep op 30 september 2013 af. Omdat er geen nieuwe cao is afgesloten zal de oude cao nog een jaar van kracht blijven voor alle bedrijven die lid zijn van de Nederlandse Veiligheidsbranche.
De arbeidsvoorwaarden voor de particuliere beveiliging zoals overeengekomen en vastgelegd in de cao lopen door tot 1 oktober 2014. Dat betekent dat er niets verandert voor alle mensen op wie de cao al van toepassing was.
Vakbond FNV Beveiliging en De Unie Security zeggen van haar achterban begrepen te hebben dat een cao zoals de werkgevers hadden voorgesteld niet acceptabel is. De leden hadden liever géén cao, dan een slechte nieuwe cao. Het inleveren voor loon, maakt een slechte cao in de ogen van haar leden. Daardoor wilden de vakbonden niet verder onderhandelen.
In juli gaven de vakbonden al aan dat er weinig kans was op een loonsverhoging voor de werknemers in de beveiligingsbranche. Volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche ziet de nabije toekomst voor de particuliere beveiliging er niet rooskleurig uit. Bedrijven in de branche moeten alle zeilen bij zetten om klanten, werk en arbeidsplaatsen te behouden. Grote opdrachtgevers bezuinigen en daarbij wordt de beveiliging zwaar getroffen (zoals bijvoorbeeld door de bezuinigingen bij de Dienst Justitiële Inrichtingen). Daarbij komt de dreiging van het rijk om beveiliging voor de eigen rijksdienst te gaan inbesteden. Werkgevers vrezen dat de werkgelegenheid en omzet de komende jaren verder zal dalen.
Ondanks dat de bonden niet verder wilden onderhandelen is het uitblijven van een nieuwe cao hen een doorn in het oog. De mate waarin de huidige cao wordt nageleefd door de werkgevers is hier met name de oorzaak van. Voorbeelden van geschillen zijn tijdvakken van 12 uur en het eenzijdig verschuiven van diensten.
De taal van de vakbonden is harder geworden, FNV Beveiliging laat weten: Fouten maken we allemaal, dat geeft niet, die herstellen we. Maar werkgevers die willens en wetens de cao overtreden en dan ook nog doen alsof dat de normaalste zaak van de wereld is, daar hebben we genoeg van. Dat gaan we aanpakken. We schrijven bedrijven die de cao overtreden aan en vragen ze om de regels na te leven. Als dat niet werkt, vragen we de rechter om opdracht aan bedrijven te geven om de cao na te leven.
De bonden roepen werknemers op om één front te vormen en vooral lid te worden of te blijven. Een aantal vakbondsleden vinden dat de bestuurders van de vakbonden hier (mede) verantwoordelijk zijn. Maar wie weet een oplossing of gaat het dan beter doen zolang Nederland in recessie blijft?
Eerder verschenen: Vakbond: Cao-overleg particuliere beveiliging gestrand en Werkgelegenheid beveiligingsbranche krimpt en omzet stagneert
Zie ook: beveiligingsforum.nl