Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Nimo Dog Security

OSEC

Seris

CSL

HID

G4S

Connect Security

Bosch Security Systems

Add Secure

Seagate

Hanwha Vision Europe

Ajax Systems

GFT

Milestone

Traka ASSA ABLOY

CDVI

VVNL

Explicate

JMB Groep

Bydemes

VideoGuard

Top Security

Network Optix

Optex

Eizo

BHVcertificaat.online

20face

NetworxConnect

DZ Technologies

HD Security

Paxton

EAL

Hikvision

SmartCell

Eagle Eye Networks

PG Security Systems

Secusoft

Nimo Drone Security

Service Centrale Nederland

NIBHV

VEB

Kiwa

Regio Control Veldt

ADI

ASSA ABLOY

CardAccess

Alphatronics

VBN

Advancis

SOBA

De Beveiligingsjurist

Genetec

i-Pro

Crown Security Services

Trigion

Brivo

Masset Solutions

Akuvox

SmartSD

Oribi ID Solutions

Lobeco

Gold-IP

Nenova

Paraat

Dero Security Products

Unii

Centurion

VAIBS

Multiwacht

ASIS

SMC Alarmcentrale

Securitas

ARAS

RoSecure

IDIS

Avigilon Alta

2N

Alarm Meldnet

Uniview

Sequrix

Geïntegreerde systemen: handig, maar let wel op!

21 oktober 2021
Redactie
09:49

Hoe handig is het niet om vanuit  één app zowel deuren,  rolluiken, verlichting,  verwarming of zelfs het alarmsysteem te bedienen? Daar kunnen echter ook nadelen aan zitten, waarschuwt beveiligingsexpert Paul de Hont van Automatic Signal.

Technisch gezien is er heel veel mogelijk, vertelt algemeen directeur Paul de Hont van Automatic Signal. Ook met moderne alarmsystemen kan veel meer dan alleen het betrappen van inbrekers. “Maar dat wil niet zeggen dat je al die mogelijkheden ook moet willen gebruiken. Met het aantal functies stijgt namelijk ook de complexiteit en de beheersbaarheid van het complete systeem en is de kans groot dat de veiligheid afneemt.  Voordat je het weet, schakelen hackers via de online aangesloten airconditioning het alarmsysteem uit.”

Behoefte aan integratie
Automatic Signal levert beveiliging voor de meest uiteenlopende projecten in het midden- en hoge risicosegment. Overheid en musea, maar ook particulieren behoren tot de klantenkring. De Hont ziet in alle segmenten een stijgende behoefte aan integratie. “Wij zijn daar echter voorzichtig mee. In de beveiliging denken we altijd in scenario’s. Wat kan er gebeuren? En wat voor actie moet daarop volgen of wat kan daarbij verkeerd gaan? Zolang het alleen beveiliging betreft, is dat doorgaans goed te overzien. Maar wat als een klant er nu ook bijvoorbeeld de klimaatregeling mee wil aansturen. Of dat het alarm uit gaat als hij de poort van de oprit opent met de afstandsbediening. En dat bij het verlaten van de woning de rolluiken neergaan. Het kan allemaal, maar het systeem wordt er wel kwetsbaarder door.”

Leading
De Hont heeft er alle begrip voor dat mensen niet vijf verschillende bediendelen of apps op hun telefoon willen, als alles ook met één app te bedienen kan zijn. “Van belang voor het beveiligingssysteem is dan dat sturingen alleen vanuit het alarmpaneel plaatsvinden en dat het paneel zelf niet door andere systemen wordt aangestuurd. Dus geen uitschakeling via de afstandsbediening van de poort. Dat betekent dat niet alleen het alarmsysteem, maar ook de alarminstallateur ‘leading’ moet zijn in het geheel. Ik zeg dat omdat wij als system integrator van beveiligingssystemen ook de zwakheden door en door kennen en dus weten wat er mis kan gaan als je met bepaalde zaken geen rekening houdt. Als je een geïntegreerd systeem wilt, moet je precies weten wat je doet en ervoor zorgen dat er geen zwakke schakels zijn. De beveiligingsinstallatie moet hoe dan ook aan de geldende normen blijven voldoen.”

Gemak
Wat regelgeving betreft zijn de integratiemogelijkheden overigens sterk beperkt. Bij risico’s die elektronische beveiliging op niveau 3 en 4 vereisen, wordt het al een stuk lastiger als je ook een app zou willen gebruiken. “En op dat niveau zit je al gauw als je je een compleet domotica- of gebouwbeheersysteem kunt permitteren”, vervolgt De Hont. Dat geeft nogal eens problemen bij organisaties die een geïntegreerd beveiligingssysteem met toegangsbeheer en cameratoezicht willen. Volgens de BORG-regeling is dat niet zomaar mogelijk, omdat dan niet-gecertificeerde componenten worden aangesloten. Aan de andere kant praat je dan ook wel weer over systemen die BORG overstijgen. Ook dan is het juist van groot belang dat je vanuit scenario’s denkt en dat je rekening houdt met de mogelijkheid dat via aangesloten technologie de beveiliging wordt gesaboteerd. Integratie is mooi, want het geeft gemak. En gemak dient de mens. Maar vergeet niet dat ook hackers graag gebruikmaken van dat gemak!”

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

SequriX

Wordt een partner