Beveiliging nieuws

Onze partners

Genetec

Bydemes

NetworxConnect

Seris

Optex

NIBHV

Milestone

CDVI

VVNL

De Beveiligingsjurist

CSL

SMC Alarmcentrale

CardAccess

Alphatronics

SmartCell

Gold-IP

Paxton

Kiwa

Explicate

VBN

Bosch Security Systems

Trigion

Uniview

Masset Solutions

ASIS

2N

Centurion

Alarm Meldnet

i-Pro

Secusoft

Eagle Eye Networks

Akuvox

ARAS

Unii

Multiwacht

ADI

BHVcertificaat.online

Service Centrale Nederland

HD Security

ASSA ABLOY

PG Security Systems

Brivo

Nenova

Traka ASSA ABLOY

Advancis

G4S

Top Security

Ajax Systems

VideoGuard

Nimo Drone Security

Dero Security Products

Crown Security Services

OSEC

Oribi ID Solutions

MPL

VEB

VAIBS

Add Secure

Sequrix

Eizo

DZ Technologies

GFT

SOBA

SmartSD

Nimo Dog Security

Seagate

Hanwha Vision Europe

HID

RoSecure

Avigilon Alta

IDIS

JMB Groep

Securitas

EAL

Regio Control Veldt

Lobeco

Hikvision

20face

Paraat

Connect Security

Gemeenten blijven burgers volgen met nepaccounts

3 juni 2021
Redactie
08:27

Ondanks forse kritiek blijven gemeenten nepaccounts op sociale media gebruiken om burgers te betrappen op uitkeringsfraude en andere illegale activiteiten. Soms wordt hiermee de wet overtreden. Dat meldt de Volkskrant op basis van onderzoek door Rijksuniversiteit Groningen en NHL Stenden Hogeschool.

Maar liefst één op de zes gemeenten maakt gebruik van nepaccounts op sociale media. Deventer doet dat om uitkeringsfraude op te sporen. Utrecht onderzoekt op deze wijze illegale prostitutie en Den Helder beschouwt nepaccounts als effectief middel tegen ondermijnende criminaliteit. Tilburg staat ambtenaren toe nepaccounts aan te maken, zodat tijdens hun onderzoeken naar criminaliteit hun eigen identiteit verborgen blijft. Vaak gaan de gemeenten hiermee over de schreef, omdat alleen politie en inlichtingendiensten op deze wijze onderzoek mogen doen en dan ook nog alleen met toestemming van een rechter. Bij de gemeenten wordt onderzoek met behulp van nepaccounts door boa’s uitgevoerd en dat is verboden.

Onduidelijkheid over wetgeving
Met nepaccounts proberen ambtenaren bijvoorbeeld lid te worden van een Facebook-groep om zo de berichten in die groep te kunnen volgen. Daarbij worden soms uitgebreide dossiers aangelegd. Bij 23 gemeenten gebeurt dat op een geautomatiseerde manier. Nadat door het onderzoek duidelijk werd dat dit in strijd met de wet kan zijn, besloten Hilversum en Uithoorn hier voorlopig mee te stoppen.
Er zijn ook gemeenten die er niet over piekeren om te stoppen met het gebruik van nepaccounts. Zij kennen de kritiek van privacy-experts, maar vinden deze inbreuk op de privacy van burgers geoorloofd als het gaat om het opsporen van uitkeringsfraude en verstoring van de openbare orde. Volgens deze gemeenten staat de wetgeving het toe dat ambtenaren in sommige gevallen heimelijk online meekijken naar wat burgers doen. Andere gemeenten gebruiken vanwege diezelfde wetgeving juist geen nepaccounts. Demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zegt in gesprek te gaan met de gemeenten over deze kwestie en dat nader onderzoek zal worden gedaan naar wat de wet- en regelgeving hierover bepaalt.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

MPL

Wordt een partner