Gevangenis wordt broeinest van georganiseerde misdaad
Het wordt steeds moeilijker om te voorkomen dat veroordeelden en verdachten uit het zware criminele milieu in gevangenissen elkaar te lijf gaan of elkaar informatie toespelen. Daarvoor waarschuwt Gerrit van der Burg, hoofd van het Openbaar Ministerie in De Telegraaf. De gevangenissen barsten uit hun voegen.
Er zijn volgens Van der Burg vorig jaar meer veroordelingen geweest. Ook is het aantal zwaardere strafopleggingen toegenomen. Daar is volgens hem meer en een ander soort gevangeniscapaciteit voor nodig. En vooral ook meer personeel. Onder andere vanwege de noodzaak van kleinschalige afdelingen met intensiever toezicht. Anders worden gevangenissen volgens de OM-baas broeinesten voor zware criminaliteit.
Andere aanpak nodig
De afgelopen tien jaar heeft de overheid 23 gevangenissen gesloten. Pas nu met de moord op advocaat Derk Wiersum en ernstige bedreigingen aan het adres van medewerkers van de rechterlijke macht is gebleken dat ook justitie niet langer veilig is voor de georganiseerde criminaliteit, geeft minister Grapperhaus toe dat de georganiseerde misdaad een andere aanpak nodig heeft. Het tij is volgens Van der Burg echter moeilijk te keren. Bovendien is het bestrijden van criminaliteit veel moeilijker geworden en is veel meer opsporingscapaciteit benodigd dan tien jaar geleden. Het OM komt 135 man tekort.
Corruptie
Volgens de OM-baas is ook versterking van de Rijksrecherche nodig, vooral om corruptie aan te pakken. Corrupte ambtenaren, met name douaniers, zijn essentieel om veel vormen van georganiseerde criminaliteit mogelijk te maken. Daarnaast wil Van der Burg honderd man voor het nieuwe multidisciplinaire interventieteam dat de strijd moet aanbinden tegen de zware, ondermijnende criminaliteit, zonder gehinderd te worden door bureaucratie. Verder wil de overheid meer crimineel verkregen vermogen kunnen afpakken. De 171 miljoen euro die in 2018 in beslag werd genomen, is naar schatting nog geen één procent van wat er in totaal in de georganiseerde criminaliteit omgaat. Van der Burg wil zelfs dat bezittingen zonder tussenkomst van de rechter kunnen worden afgepakt, als de eigenaar niet kan aantonen dat hij deze legaal heeft verkregen.
Chronisch tekort
Het opsluiten van criminelen is dus wel een probleem geworden, nu 23 inrichtingen zijn gesloten en 13.000 medewerkers ander werk hebben moeten zoeken. Daardoor moeten steeds vaker gevangenen bij elkaar worden opgesloten en is er een chronisch tekort aan personeel ontstaan. Intussen stijgt het aantal personen dat tot celstraf wordt veroordeeld. In 2015 ging het om 546 veroordelingen. Het afgelopen jaar was dat al gestegen tot 988. Ook de straffen worden zwaarder. In 2018 kregen 93 verdachten een straf langer dan vijf jaar, tegen 34 in 2015. De stijgingen hebben vooral betrekking op drugscriminelen.
Het volledige artikel is hier te lezen.