Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Advancis

Dero Security Products

Paraat

SmartCell

Avigilon Alta

Paxton

DZ Technologies

NetworxConnect

Oribi ID Solutions

Centurion

Alphatronics

NIBHV

Kiwa

CSL

Connect Security

BHVcertificaat.online

Eagle Eye Networks

RoSecure

Secusoft

Optex

JMB Groep

VAIBS

Unii

Service Centrale Nederland

G4S

Top Security

Trigion

De Beveiligingsjurist

OSEC

Genetec

Securitas

ARAS

Nimo Drone Security

SMC Alarmcentrale

Lobeco

VVNL

Nimo Dog Security

IDIS

Seagate

Ajax Systems

VideoGuard

VBN

Akuvox

Seris

Hikvision

Multiwacht

HID

CardAccess

Hanwha Vision Europe

ADI

ASIS

Eizo

Regio Control Veldt

VEB

Gold-IP

Bydemes

Explicate

SmartSD

2N

Milestone

ASSA ABLOY

20face

Nenova

EAL

Sequrix

Uniview

Add Secure

PG Security Systems

Traka ASSA ABLOY

SOBA

Crown Security Services

Alarm Meldnet

HD Security

Masset Solutions

i-Pro

GFT

Brivo

Bosch Security Systems

CDVI

Gevangenisstraffen tot 20 jaar geëist in terrorismeproces

19 juni 2020
Redactie
15:48

Het OM heeft vrijdag tegen zes mannen gevangenisstraffen tot 20 jaar geëist vanwege het voorbereiden van een grootschalige terroristische aanslag in Nederland. De zes staan terecht vanwege het voorbereiden van een meervoudige aanslag met een autobom, Kalasjnikovs, andere vuurwapens, handgranaten en bomvesten.

Naar de stellige overtuiging van het OM is Nederland in 2018 ontsnapt aan een grote en zware aanslag. “Een grote aanslag wel te verstaan, waarbij de verdachten zo veel mogelijk schade wensten aan te richten door met een auto een zware bomaanslag te plegen en elders een festival binnen te dringen ‘schietend als een gek op mensen’ met Kalasjnikovs”, hielden de officieren van justitie de rechtbank in Rotterdam voor. “De verdachten zouden daarbij ook handgranaten en bomvesten hebben willen gebruiken.”

Naderende dood
De mannen hadden aan aanslag voor ogen zoals in Parijs in 2015. Zij hadden ook duidelijk te kennen gegeven niet levend in handen van de politie te willen vallen. Volgens de officieren van justitie was het zonneklaar dat de verdachten de naderende dood hadden geaccepteerd en zich daarop voorbereidden. De officieren spraken van duidelijke en gruwelijke bedoelingen van de verdachten om in Nederland een bloedbad aan te richten zoals in Parijs. De verdachten zijn ook aangeklaagd voor het deelnemen aan een terroristische organisatie en training voor het plegen van een aanslag.

Infiltratie
De plannen voor een aanslag kwamen aan het licht in een even zorgvuldige als gedurfde infiltratie-operatie. Daardoor zijn voortdurend zicht en controle geweest op het doen en laten van de verdachten. De ontknoping diende zich aan op 27 september 2018 in een vakantiehuisje op een recreatiepark in Weert. De camera’ s die in het huisje waren opgehangen gaven ‘live’ een ijzingwekkend beeld van de verdachten en hun plannen.

Sleutel tot het paradijs
In een ontmoeting met twee undercoveragenten kregen vier verdachten instructies over het gebruik van handvuurwapens, Kalasjnikovs en bomvesten. De vuurwapens waren vooraf door de politie onklaar gemaakt. Er konden geen kogels mee worden geschoten. Aan de buitenkant was dat niet zichtbaar. Een van de verdachten noemde de Kalasjnikov zijn ‘sleutel tot het paradijs’. Een ander informeerde nog of de schakelaar van het bomvest van links naar rechts verplaatst kon worden. Aan het einde van de ontmoeting spraken de mannen over een afscheidsvideo die ze wilden maken. Na hun vertrek uit het vakantiehuisje zijn de verdachten door de politie klemgereden en aangehouden. Een van hen probeerde nog met een doorgeladen pistool op de politiemensen te schieten.

Rauwe beelden
De officieren van justitie verwezen voor de ernst van de terroristische plannen naar de rauwe beelden van de aanslagen in Parijs, waarvan de littekens blijvend zijn. De verhalen van slachtoffers en nabestaanden zijn gruwelijk en houden mensen uit hun slaap. “ Stelt u zich eens voor hoe zeer Nederland geraakt en veranderd zou zijn als deze aanslag niet voorkomen zou zijn geweest door de informatie van de inlichtingendiensten en het daarop volgende werk van politie en justitie”, legden de officieren de rechtbank vragend voor. “Niets en niemand ontziend planden de verdachten een meervoudige terroristische aanslag die een ongekend groot aantal slachtoffers zou maken. En precies dat is wat de feiten zo buitengewoon ernstig maakt en waarom zware, zeer zware gevangenisstraffen onvermijdelijk zijn.”

Strafeisen
De maximumstraf voor de verdachten is een gevangenisstraf van 20 jaar. Vanwege de poging tot moord – het schieten op de politie – geldt voor een van de verdachten een ander maximum, namelijk 26 jaar. Tegen de hoofdverdachte, geen onbekende van politie en justitie vanwege een eerdere veroordeling voor terrorisme, eiste het OM een gevangenisstraf van 18 jaar. Twee medeverdachten hoorden 13 jaar tegen zich eisen. Een vierde en vijfde verdachte moeten volgens het OM respectievelijk gevangenisstraffen van 15 en 8 jaar worden opgelegd. Vanwege nog bovendien de poging moord op de politie eisten de officieren van justitie tegen de zesde verdacht een gevangenisstraf van 20 jaar.

Het strafproces wordt volgende week voortgezet met de pleidooien van de advocaten van de verdachten.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner