Gevolgen registratieplicht voor de beveiligingsbranche
Op 1 juli 2012 is de registratieplicht in werking getreden voor alle werkgevers die arbeidskrachten tegen een vergoeding beschikbaar stellen aan anderen. Wat betekent dit voor uw beveiligingsbedrijf?
Uitleners moeten vanaf 1 juli in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel een aantekening hebben opgenomen dat ze arbeidskrachten ter beschikking stellen. Met de registratieplicht wil de Nederlandse overheid fraude beter kunnen opsporen.
De wet heeft consequenties voor uitleners van arbeidskrachten en voor iedereen die arbeidskrachten inhuurt, ook als het maar incidenteel gebeurt. In de wet staat: ‘het tegen vergoeding ter beschikking stellen van arbeidskrachten aan een ander voor het onder diens toezicht of leiding, anders dan krachtens een met deze gesloten arbeidsovereenkomst verrichten van arbeid.’
Concreet zijn er volgens de Kamer van Koophandel een drietal elementen van belang:
- Er is een onderneming die arbeidskrachten ter beschikking stelt aan een andere onderneming.
- De onderneming die arbeidskrachten ter beschikking stelt, krijgt hiervoor een vergoeding van de onderneming aan wie de arbeidskrachten ter beschikking zijn gesteld.
- De arbeidskracht die ter beschikking is gesteld werkt onder toezicht en leiding van de onderneming aan wie hij ter beschikking is gesteld.
Ondernemers die bedrijfsmatig arbeidskrachten ter beschikking stellen, zoals uitzendbureaus, kunnen dit via een wijzigingsformulier doorgeven aan de Kamer van Koophandel. Uitleners die niet bedrijfsmatig arbeidskrachten ter beschikking stellen kunnen dit telefonisch of per mail doorgeven aan de Kamer van Koophandel in hun regio.
De consequenties van het overtreden van de wet zijn groot. Uitleners krijgen van de Inspectie SZW een boete van 12.000 euro per werknemer. Ook inleners kunnen deze boete krijgen. Bij een tweede overtreding wordt de boete verhoogd tot 24.000 euro en bij een derde overtreding zelfs 36.000 euro per werknemer.
Volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche zal in nagenoeg alle gevallen uw bedrijf beveiligers ter beschikking stellen die onder toezicht en leiding werken van uw organisatie en dus niet van de inlenende organisatie. Dat betekent dat u niet onder de registratieplicht valt. Dit zal wel het geval zijn indien uw bedrijf beveiligers ter beschikking stelt die wel onder toezicht en leiding werken van het inlenende bedrijf. Dit kan zijn als uw bedrijf feitelijk functioneert als uitzendbureau of beveiligers detacheert. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u beveiligers inhuurt. U bent dan inlener en verplicht ervoor te zorgen dat u gebruik maakt van uitleners die goed geregistreerd staan aldus de branchevereniging.
Meer info: www.kvk.nl