Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

CSL

20face

Hanwha Vision Europe

CardAccess

VBN

SOBA

ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

Uniview

PG Security Systems

Secusoft

Connect Security

Traka ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

BHVcertificaat.online

VVNL

Bydemes

Brivo

i-Pro

Paxton

Sequrix

Kiwa

OSEC

Hikvision

Trigion

Multiwacht

HID

Nenova

Nimo Dog Security

VAIBS

NetworxConnect

Centurion

Lobeco

De Beveiligingsjurist

Nimo Drone Security

NIBHV

Crown Security Services

GFT

JMB Groep

CDVI

Akuvox

SmartSD

Securitas

Bosch Security Systems

2N

Ajax Systems

SMC Alarmcentrale

Alphatronics

G4S

SmartCell

Milestone

Explicate

Eizo

Unii

Masset Solutions

VEB

Gold-IP

ADI

Add Secure

Genetec

RoSecure

HD Security

ASIS

Dero Security Products

Regio Control Veldt

Seagate

Alarm Meldnet

Avigilon Alta

Seris

VideoGuard

Oribi ID Solutions

ARAS

Top Security

IDIS

Optex

Advancis

DZ Technologies

EAL

Paraat

Grapperhaus wil kentering aanpak drugscriminaliteit

16 februari 2019
Redactie
09:09

Volgens minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid is een kentering nodig in de aanpak van ondermijnende drugscriminaliteit. Hij wil hiervoor onder andere de samenwerking tussen verschillende diensten verbeteren en de mogelijkheden verruimen om informatie uit te wisselen.

De productie, handel en doorvoer van synthetische drugs, cocaïne, heroïne en hennep hebben volgens Grapperhaus een onaanvaardbaar grote impact op de samenleving. De enorme hoeveelheid crimineel geld en witwaspraktijken dreigen de legale economie en de integriteit van de samenleving te corrumperen. Het snel te verdienen ‘drugsgeld’ oefent ook een gevaarlijke en ongewenste aantrekkingskracht uit op kwetsbare jongeren. In een reactie aan de Tweede Kamer op het rapport ‘Waar een klein land groot in kan zijn’ van onder andere professor Tops pleit de minister voor een krachtiger en meer consequente aanpak van ondermijnende drugscriminaliteit.

Op alle fronten bestrijden
“Legalisering van xtc, zoals door sommigen bepleit, is geen oplossing en zorgt voor verwarring in de samenleving over wat we nu precies voorstaan als overheid. Onze misdaadbestrijders moeten weten waar ze aan toe zijn. Het gaat de georganiseerde misdaad om geld en dat verdienen ze vooral met de verkoop van drugs. Dat fenomeen moeten we op alle fronten bestrijden. We mogen het niet zover laten komen dat de drugslabs, drugsafvaldumpingen, bedreigingen en afrekeningen in onze wijken en buurten het nieuwe normaal worden”, aldus minister Grapperhaus

Actielijnen
Op landelijk, regionaal en lokaal niveau zijn met de partners in het Strategisch Beraad Ondermijning (SBO), zoals de politie, het Openbaar Ministerie (OM), de FIOD, Belastingdienst, Douane en NVWA, actielijnen uitgezet om een begin te maken met de kentering. Hierbij gaat het om versterking van de opsporing, beter zicht op geldstromen en wetgeving om meer uitwisseling van informatie mogelijk te maken. Ook worden regels aangescherpt ten aanzien van grondstoffen voor synthetische drugs.

Versterking opsporing en aanpak crimineel vermogen
De politie zal extra capaciteit – experts op het gebied van intelligence en opsporing – toewijzen aan het Cluster Synthetische Drugs (CSD) van de Landelijke Eenheid. Landelijke partners van de politie, het OM, de FIOD en de Douane gaan intensiever samenwerken met collega’s van regionale en gemeentelijke diensten. Door meer kennis te delen is de verwachting dat onderlinge relaties en geldstromen van criminelen beter zichtbaar worden en kan zo nodig sneller landelijk kan worden opgeschaald en kunnen betere verbindingen worden gelegd tussen regio’s.

Belangrijkste drijfveer
Geld is de belangrijkste drijfveer achter de meeste vormen van criminaliteit. Door geldstromen beter inzichtelijk te maken, kunnen de activiteiten van crimineel netwerken beter in kaart worden gebracht en illegaal verkregen vermogen effectiever worden afgepakt. Het zogeheten team Follow the Money (bestaande het OM en de FIOD) wordt uitgebreid met de expertise van de politie, de Inspectie Leefomgeving en Transport en andere buitengewone opsporingsdiensten. Door middel van data-gedreven onderzoek kan dit team criminele geldstromen en het verdienmodel verder in beeld brengen van de handel in bijvoorbeeld synthetische drugs.

Wetgeving voor meer informatiedeling
Minister Grapperhaus ziet dat de verschillende opsporingsdienst nog tegen belemmeringen oplopen bij het delen van informatie. Privacy is van groot belang ter bescherming van burgers, maar het mag niet zo zijn dat criminelen zich erachter kunnen verschuilen. Daarom werkt de minister aan wetgeving om met de nodige waarborgen verdergaande informatiedeling mogelijk te maken als sprake is van zware georganiseerde misdaad. De Autoriteit Persoonsgegevens zal naast haar adviserende rol ten aanzien van regelgeving een toetsende rol vooraf krijgen.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner