Grote actie tegen cocaïnelijn van Curaçao naar Nederland

Donderdagavond heeft de politie zes personen aangehouden op diverse locaties in Nederland. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij handelen en smokkelen van cocaïne afkomstig uit Curaçao. Er vonden doorzoekingen plaats van panden in Nederland en Duitsland, waarbij samengewerkt werd met defensie.

Met het oprollen, het verstoren van deze cocaïnelijn en het afpakken van de criminele gelden willen politie en justitie een bijdrage leveren aan het vergroten van de maatschappelijke weerbaarheid en veiligheid. Er vonden doorzoekingen plaats op dertien locaties, waaronder Hengelo, Enschede, Silvolde, Vlaardingen, Wateringen, Delft, IJmuiden, Amsterdam, Megchelen en Vreden (Duitsland). Dat gebeurde in woningen, loodsen en schuren. Hierbij werden speciale drugs/geldhonden ingezet en werd samengewerkt met een bijzondere zoekploeg van defensie. Defensie beschikt over gespecialiseerde zoekteams die moeilijke zoekopdrachten kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of in ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties. De zoekspecialisten gebruiken al hun zintuigen om veranderingen in de omgeving te ontdekken en ook maken ze gebruik van geavanceerde middelen als een grondradar. Met een grondradar kan een zoekteam tot enkele meters in de bodem kijken. Andere apparatuur wordt gebruikt om door muren en objecten te kijken om bijvoorbeeld verborgen ruimtes te ontdekken.

Ondermijnende criminaliteit
Interessante en waardevolle goederen werden door de aanwezige rechercheurs ‘afgepakt’ omdat ze mogelijk gekocht zijn met crimineel geld. Tevens werden de administratie, gegevensdragers, contant geld, wapens en goederen in beslag genomen die kunnen bijdragen aan de bewijsvoering. Over de hoeveelheid aangetroffen mogelijke cocaïne wordt op dit moment geen nadere mededelingen gedaan.
Ondermijnende criminaliteit bestaat volgens de politie uit alle vormen van criminaliteit die een bedreiging zijn voor de integriteit van de maatschappij. Kenmerkend voor ondermijning is de vermenging van onder- en bovenwereld. Ondermijnende criminaliteit tast het vertrouwen in overheid en in de rechtstaat aan. Daarom is het belangrijk hier effectief tegen op te treden. Om gezamenlijk een vuist te maken tegen de onderwereld is het belangrijk dat de overheidspartners hun krachten bundelen en duidelijk zicht krijgen op wat er speelt. Om deze reden werkt de politie behalve met defensie ook samen met buitenlandse politieorganisaties en de Belastingdienst.

Deel dit artikel via: