Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Connect Security

Regio Control Veldt

Masset Solutions

20face

Hanwha Vision Europe

CSL

VEB

VBN

Paxton

GFT

Dero Security Products

Milestone

Nenova

Trigion

Secusoft

ASSA ABLOY

RoSecure

Nimo Drone Security

Advancis

Securitas

Lobeco

PG Security Systems

OSEC

Nimo Dog Security

Eagle Eye Networks

De Beveiligingsjurist

Explicate

G4S

JMB Groep

Traka ASSA ABLOY

Brivo

SmartSD

Seris

Akuvox

VAIBS

SmartCell

Oribi ID Solutions

NetworxConnect

BHVcertificaat.online

Alphatronics

Hikvision

SMC Alarmcentrale

ADI

Bydemes

Centurion

Gold-IP

HID

EAL

Kiwa

Sequrix

CDVI

Seagate

Genetec

Eizo

Add Secure

HD Security

Paraat

VideoGuard

ASIS

DZ Technologies

Top Security

i-Pro

2N

Unii

CardAccess

SOBA

Avigilon Alta

Multiwacht

Alarm Meldnet

Bosch Security Systems

VVNL

ARAS

Service Centrale Nederland

Ajax Systems

Crown Security Services

Optex

IDIS

NIBHV

Uniview

Grote actie tegen wapenbezit onder jongeren

13 september 2021
Redactie
07:29

Drop je knife en doe wat met je life. Dat is de titel van de nieuwe campagne om het messenbezit onder jongeren tegen te gaan. Ruim 200 gemeenten doen tussen 11 en 17 oktober mee aan de inzamelweek waar jongeren anoniem en straffeloos steekwapens kunnen inleveren.

Een mes op zak is niet normaal en zeker niet cool, benadrukt de overheid. Het zorgt voor onveilige situaties, want met een mes op zak wordt het wapen sneller gebruikt met alle ellendige gevolgen van dien. De campagne is bedoeld om wapenbezit door jongeren te ontmoedigen en hen op te roepen hun messen in te leveren. Ruim 200 gemeenten doen tussen 11 en 17 oktober mee aan de inzamelweek waar jongeren anoniem en straffeloos steekwapens kunnen inleveren. In een deel van de deelnemende gemeenten is het daarnaast ook mogelijk vuurwapens in te leveren. Er zijn verschillende inleverlocaties.

Gezamenlijk initiatief
De campagne is een gezamenlijk initiatief van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en minister Dekker voor Rechtsbescherming. Ze maakt onderdeel uit van het actieplan Wapens en Jongeren dat wordt uitgevoerd met minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, negentien gemeenten met een urgente wapenproblematiek, de politie, het Openbaar Ministerie (OM), Halt, de William Schrikker Stichting Jeugdreclassering en Jeugdbescherming, de Raad voor de Kinderbescherming, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

Nauwere samenwerking
Het actieplan is vorig jaar november vastgesteld. Sindsdien werken de betrokken partijen nauwer samen om jongeren en hun ouders bewust te maken van de risico’s van wapenbezit en –gebruik. Zij pakken het bezit van (steek)wapens aan met bijvoorbeeld preventief fouilleren, wapen- en kluisjescontroles op scholen en voorlichtingslessen op scholen. De gezamenlijke wapeninzamelactie die van 11 tot en met 17 oktober plaatsvindt wordt landelijk georganiseerd en gefaciliteerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de politie en het OM.

Duidelijke regels
Volgens minister Grapperhaus is het belangrijk dat de regels over wapens voor jongeren duidelijk zijn. “Een wapen op zak is verboden. Dat geldt voor alle soorten messen van stiletto’s tot aardappelschilmesjes. Als je niet kan aantonen bij de politie dat je een mes nodig hebt voor je beroep of opleiding, moet je er dus ook niet mee op straat lopen. Als de politie je pakt met een steekwapen krijg je een dikke boete. En je bent helemaal de pineut als je een verkeerd en agressief persoon tegen het lijf loopt.”
Zijn collega Dekker zegt: “Een wapen dragen betekent te vaak: een wapen gebruiken. Zo loopt een woordenwisseling al snel uit in een steekpartij. Jongeren en wapens, die combinatie bannen we uit.”

Minister Grapperhaus verwacht eind dit jaar een wetsvoorstel in consultatie te doen om de verkoop van legale messen te verbieden aan minderjarigen. Ook is er overleg tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid en grote winkelketens over hoe winkeliers in de tussentijd al kunnen tegengaan dat legale messen aan minderjarigen worden verkocht.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

SequriX

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner