Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Oribi ID Solutions

Traka ASSA ABLOY

Multiwacht

Brivo

Unii

JMB Groep

ADI

G4S

Kiwa

Ajax Systems

Sequrix

VAIBS

Regio Control Veldt

De Beveiligingsjurist

VVNL

Lobeco

RoSecure

HD Security

IDIS

Crown Security Services

Paxton

NetworxConnect

VideoGuard

Centurion

Eagle Eye Networks

EAL

Secusoft

GFT

OSEC

Nenova

Explicate

ARAS

i-Pro

Hikvision

Alphatronics

Hanwha Vision Europe

Nimo Drone Security

Nimo Dog Security

Trigion

BHVcertificaat.online

CDVI

ASIS

SOBA

Seris

Bydemes

NIBHV

VBN

Masset Solutions

SmartSD

Securitas

Avigilon Alta

SmartCell

Paraat

Uniview

ASSA ABLOY

Advancis

SMC Alarmcentrale

Optex

Seagate

Dero Security Products

Alarm Meldnet

DZ Technologies

Service Centrale Nederland

CSL

Akuvox

PG Security Systems

VEB

Add Secure

2N

Milestone

CardAccess

20face

Eizo

HID

Genetec

Top Security

Bosch Security Systems

Connect Security

Gold-IP

Hack Encrochat brengt ook corruptie bij politie aan het licht

15 april 2021
Redactie
06:23

Niet alleen drugssmokkelaars zijn tegen de lamp gelopen nadat de Franse justitie erin geslaagd was de berichtendienst EncroChat te hacken. Uit de miljoenen berichten kwamen ook Nederlandse agenten naar voren, die informatie uit de politiesystemen aan criminelen verkochten. De politie start daarom een nieuwe aanpak tegen corruptie, zo meldt Trouw.

Er komt onder andere een strengere screening. Niet alleen van sollicitanten, maar ook van mensen die al bij de politie werken. De politie is geschrokken van het grote aantal corruptiezaken dat uit de onderschepte EncroChat-berichten boven water kwam. Plaatsvervangend politiechef Paul Entken werkt daarom aan een nieuwe anti-corruptie-aanpak, die nog voor de zomer gereed moet zijn. Deze aanpak is vooral gericht op het voorkomen van corruptie. Bijvoorbeeld door een meldplicht voor medewerkers die in de problemen zitten en daardoor chantabel worden. Ook wordt de politie in de toekomst direct geïnformeerd als een medewerker veroordeeld wordt voor een strafbaar feit. Verder komt er een systeem dat alarmeert als medewerkers opvallend zoekgedrag vertonen in de politiecomputers.

Zeven aanhoudingen
Tot nu toe hebben de EncroChat-berichten geleid tot het aanhouden van minstens zeven agenten op verdenking van corruptie. Tientallen andere signalen worden nog onderzocht door een speciaal Team Aanpak Corruptie van ruim twintig rechercheurs van de Rijksrecherche en Landelijke recherche. Het gaat hier bijvoorbeeld om screenshots van de politiesystemen, waarmee criminelen gewaarschuwd werden dat de politie onderzoek naar hen deed.
Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond zegt tegen Trouw dat agenten soms ook bedreigd worden door de steeds agressievere criminelen. Daarnaast wordt steeds meer gebruik gemaakt van social engineering. Criminelen maken een agent emotioneel afhankelijk om zo aan informatie te komen.

Slecht voorbeeld
Willeke Slingerland, lector Weerbare Democratie aan de Saxion Hogeschool, stelt tegenover Trouw dat ook het slechte voorbeeld dat de top van de politie geeft een rol speelt. Zij doelt op integriteitsschendingen en misbruik van politiegeld voor het organiseren van feestjes in de privésfeer. Dat geeft volgens haar een verkeerd signaal af. Ze pleit daarom voor een cultuurverandering, zodat medewerkers elkaar op gedrag kunnen aanspreken, zonder dat dit meteen intimidatie en bedreiging leidt.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner