Hacousto Protec beveiligt ‘retailrevolutie’ in Leidsenhage

Hoewel Westfield Mall of the Netherlands pas op 18 maart wordt geopend, is het al voor een deel in gebruik. Hacousto Protec zorgt ervoor dat shoppen in dit ultramoderne winkelcentrum niet alleen plezierig, maar vooral ook veilig is.

Ook Westfield Mall of the Netherlands zucht onder de strenge lockdown, die voorlopig tot 19 januari zal duren. Maar dat neemt niet weg dat er volop bedrijvigheid is. In een doolhof van bouwblokken, passages, straten en trappenhuizen zijn in alle uithoeken inbedrijfstellers, engineers en projectleiders van Hacousto Protec bezig met de laatste controles van de omvangrijke en complexe beveiligingsinstallaties. De grote integrator is met al zijn disciplines vertegenwoordigd in het project. Het gaat hierbij om de brandmeldinstallaties (BMI) met digitale brandweerpanelen, aspiratiedetectie en thermische glasvezel, maar ook om een ontruimingsinstallatie type A (gesproken woord), intercomsysteem, inbraakdetectie, videomanagementsystemen en een volledig geïntegreerd en beveiligd netwerk.

Supervisie
Vanuit de control room vinden de centrale supervisie en coördinatie van de beveiliging plaats. In de control room heeft Hacousto Protec een tweetal meldkamertafels ontworpen en voorzien van bediening voor de diverse onderdelen van de beveiligingsinstallatie. Zo wordt met behulp van het cameraobservatiesysteem de complete Mall geobserveerd en worden de surveillerende beveiligingsmensen aangestuurd.

Totaalpakket aan brandbeveiligingsmaatregelen
Voor het garanderen van de brandveiligheid is niet enkel een brandmeldinstallatie geplaatst, maar een totaalpakket aan veiligheidsmaatregelen. Het is een samenspel van bouwkundige, installatietechnische en organisatorische maatregelen. Weggewerkt boven de plafonds in de passages bevinden zich de aspiratiesystemen. Deze zuigen continu lucht aan die door gevoelige sensoren gecontroleerd wordt op de aanwezigheid van rookdeeltjes. De aspiratiesystemen zijn ook geplaatst in alle technische ruimten en liftschachten. In de parkeergarages is branddetectie aangebracht op basis van glasvezel. In geval van brand wordt heel specifiek sturing uitgevoerd van rookschermen, liften, roltrappen en ventilatie.

Beheer brandveiligheid
Bij de grote entreemogelijkheden is een brandweerpaneel geplaatst. Het gaat in totaal om vijf panelen. Het brandweerpaneel geeft een plattegrond van het gebouw, met per zone aangegeven of er wel of geen brand is. In het geval van brand of een calamiteit ziet de brandweer direct de status van de brand. In de control room heeft men de beschikking over een FireManagementSysteem. Vanwege de omvang van de installatie is bediening en het beheer geen sinecure. Om het te vereenvoudigen is er een FireManagementSysteem geleverd dat op een plattegrond precies aangeeft waar er een eventuele storing is.

Muziek en spraak
De Mall is door Hacousto Protec eveneens voorzien van een muziekinstallatie. Die is normaal gesproken bedoeld voor achtergrondmuziek. Het systeem is ingedeeld in zones. In iedere zone kan andere muziek ten gehore worden gebracht. Bij speciale gelegenheden kan het systeem ook muziek op de voorgrond (meer volume) laten horen. Ook artiesten in het restaurantplein (deel van de Mall) kunnen via de muziekinstallatie het publiek laten genieten van muziek. Het geheel is te bedienen vanuit de control room.
Voor spraak is er de ontruimingsinstallatie. Een ontruimingsbericht wordt automatisch geactiveerd in geval van een brandmelding. Wanneer er aanleiding voor is kan vanuit de control room ook een bericht worden ingesproken.

Cameraobservatie, inbraak en intercom
De Mall is voorzien van cameraobservatie. Met meer dan 450 camera’s is het bekijken van al deze beelden een flinke klus. Op strategische plaatsen is daarom een inbraaksignaleringsysteem gekoppeld aan de cameraobservatie. Bij signalering van ongewenste toegang wordt het bijbehorende camerabeeld opgeschakeld en komt er een alarm binnen in de control room.
Iedere winkelunit heeft een eigen intercomtoestel ten behoeve van de toegang tot de expeditie. Het intercomsysteem omvat behalve geluid ook beeldverwerking. Op deze manier is er ook zicht op de ‘beller’. Wanneer de intercomoproep wordt afgehandeld door de control room worden ook camerabeelden opgeschakeld. Alle camerabeelden worden continu opgenomen om later in geval van incidenten de beelden veilig te kunnen stellen en eventueel over te kunnen dragen aan politie.

The place to be!
Tot de opening staat er nog veel te gebeuren. De Hacousto Protec-medewerkers zullen de komende maanden de veiligheid- en beveiligingssystemen compleet maken. De grand opening van de Mall staat gepland op 18 maart 2021. Vanaf dan kan winkelend en uitgaand Nederland haar hart ophalen en genieten van de ‘experience’ die uniek is voor Nederlandse begrippen.   

Deel dit artikel via: