Handhavers mogen in Utrecht hoofddoek of keppel dragen

Als eerste gemeente staat Utrecht binnenkort handhavers en toezichthouders toe om tijdens het werk een hoofddoek of keppel te dragen als onderdeel van het uniform. Tot nu toe was het verboden om zichtbare geloofsuitingen te dragen. Het idee komt van de politieke partij Denk.

De fractie van Denk kreeg een ruime meerderheid van de partijen binnen de gemeenteraad achter zich. Daarom is burgemeester Sharon Dijksma opgedragen om het dragen van hoofddoeken en keppels voor de zomer van volgend jaar toe te staan. Denk-fractieleider Mahmut Sungur gaat er vanuit dat door deze maatregel meer mensen met een migratieachtergrond gaan solliciteren naar een baan als handhaver of toezichthouder. Zo wordt niet alleen het capaciteitsprobleem opgelost, maar ontstaat binnen de diensten ook meer diversiteit.

Hoofddoek bij politie verboden
De gemeente Amsterdam wilde in 2017 al hoofddoeken toestaan als onderdeel van het politie-uniform, maar dat idee kreeg geen draagvlak bij de politie en de landelijke politiek. De politie vindt dat geloofsuitingen de neutrale uitstraling van de politie in de weg staan. In veel andere landen, waaronder Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, mogen agenten wel een hoofddoek of andere geloofsuiting dragen.

Deel dit artikel via: