Haven wil betere beveiliging tegen Russische cyberaanvallen
In 2017 werden verschillende bedrijven in de Rotterdamse haven het slachtoffer van een op Oekraïne gerichte Russische cyberaanval. De vrees bestaat dat deze geschiedenis zich op korte termijn herhaalt. Daarom wil de Rotterdamse haven zich met hulp van de overheid beter beveiligen.
Nederland is een van de vele landen die Rusland sancties heeft opgelegd en die wapens levert aan het Oekraïense leger. Dat kan een reden zijn voor Rusland om cyberaanvallen uit te voeren op organisaties die cruciaal zijn voor de Nederlandse samenleving en economie. Daarom willen bedrijven in de Rotterdamse haven dat de beveiliging tegen cyberaanvallen wordt opgevoerd. Gebeurt dat niet, dan kan dat gevolgen hebben voor de handel, waaronder de invoer van olie en gas. Zo’n 700 bedrijven zijn aangesloten bij FERM, dat de bedrijven helpt zich te verdedigen tegen cyberaanvallen. Directeur Evelien Bras vertelde in Nieuwsuur te hopen op ondersteuning van de overheid. “We willen eigenlijk een digitaal luchtafweergeschut, dat continu de digitale informatiestromen naar het havengebied in de gaten houdt.”
Desastreuze gevolgen
Donderdag werd bekend dat de Russen al een groot netwerk van geïnfecteerde routers beheren om digitale aanvallen mee uit te kunnen voeren. Men kan daarmee onder andere wiper malware verspreiden, waarmee computerdata definitief vernietigd wordt. In Oekraïne gebeurt dat volop, maar de aanvallen kunnen worden uitgebreid naar landen die zich duidelijk uitspreken tegen de Russische invasie van Oekraïne. Zeker nu vanuit die landen ook grootschalige cyberaanvallen op Russische organisaties plaatsvinden. Voorzitter Victor van der Chijs waarschuwt tegenover de NOS dat dit desastreuze gevolgen kan hebben. “70 tot 80 procent van alles wat je om je heen ziet, is op de een of andere manier via Rotterdam ons land binnengekomen. Metalen, rubber, benzine, maar ook voedsel in de vorm van meel en veevoeder.”
Bras zegt extra alert te zijn. Bij ICT-problemen wordt direct onderzocht of de oorzaak aan Rusland te linken is. Het Nationaal Cyber Security Center doet dat ook, maar informeert alleen vitale overheidsdiensten en organisaties. FERM Rotterdam vindt dat dan ook bedrijven in de Rotterdamse haven proactief gewaarschuwd moeten worden. Bras zegt bezorgd te zijn over bedrijven die niet bij FERM zijn aangesloten. “Dat is het merendeel en die worden op geen enkele wijze gewaarschuwd, terwijl zij veel kwetsbaarder zijn dan zij zelf denken.”