Helft beveiligers ervaart grensoverschrijdend gedrag

De commotie rond Matthijs van Nieuwkerk en The Voice doen denken dat grensoverschrijdend gedrag alleen in de televisiewereld voorkomen. Maar volgens Cintha Fenne van de Arbeidsinspectie is de situatie in de particuliere beveiligingsbranche niet veel beter.

Beveiligers hebben vooral te maken met ongewenst gedrag van klanten, vertelde Fenne tijdens de branchemiddag op 23 november. Gespecialiseerde verpleegkundigen hebben hier het meeste last van, maar van alle sectoren volgt de particuliere beveiliging op de negende plaats. 50 procent van de werknemers meldt wel eens op een ongewenste manier door klanten bejegend te zijn. Brandweer en politie staan op 3. Daar heeft 56 procent te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag door externe personen.

Collega’s en leidinggevenden
Behalve door klanten en andere externe personen ondervinden beveiligers ook grensoverschrijdend gedrag door collega’s en leidinggevenden. 24 procent zegt dit meegemaakt te hebben. Daarmee staat de particuliere beveiligingsbranche bovenin de ’top 10′. Bij brandweer en politie gaat het om 18 procent. 13 procent van de beveiligers heeft zich de afgelopen 12 maanden persoonlijk gediscrimineerd gevoeld. Dergelijke bejegeningen leiden tot stress, ziekteverzuim en zelfs burn-outs. Dat is schadelijk voor de werknemer, maar natuurlijk ook voor de werkgever en opdrachtgever. De Arbeidsinspectie roept daarom vooral werkgevers op om het probleem serieus te nemen. De instantie bezoekt bedrijven normaal alleen als er een incident heeft plaatsgevonden, maar controleert daarnaast op afstand het beleid. Op grond daarvan wordt het risico van ongewenst gedrag ingeschat. Is er bijvoorbeeld een normenkader opgesteld? En kunnen mensen bij een vertrouwenspersoon terecht als de normen overschreden worden? Wordt er voorlichting gegeven om bewustwording te creëren? Volgens Fenne wordt binnen beveiligingsbedrijven veel intern ongewenst gedrag niet als zodanig herkend omdat niet bekend is wat wel en niet geoorloofd is. Daardoor scoort de branche ten opzichte van andere sectoren hoog op de risicoladder.

Deel dit artikel via: