Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ADI

Bosch Security Systems

Eizo

Advancis

Alarm Meldnet

Alphatronics

Network Optix

2N

Centurion

Sequrix

Gold-IP

G4S

Seris

Synguard

BHVcertificaat.online

Hikvision

Traka ASSA ABLOY

Seagate

Genetec

NIBHV

VEB

IDIS

MOBOTIX

Akuvox

ARAS

CDVI

Unii

i-Pro

VVNL

Van Dusseldorp Training

Distri Company

Crown Security Services

Masset

VisionPlatform.ai

Bydemes

Teletek

Paxton

Service Centrale Nederland

ASSA ABLOY

Multiwacht Security

Connect Security

MPL

ASIS

HD Security

SOBA

Milestone

OpenEye

SMC Alarmcentrale

Top Security

VAIBS

Uniview

HID

Regio Control Veldt

VGN Group

Lobeco

Paraat

Ajax Systems

Kidde Commercial

Brivo

SmartCell

Aritech

OSEC

LUGN

Secusoft

Nenova

Paralax

VBN

Eagle Eye Networks

Hanwha Vision Europe

Add Secure

Trigion

Securitas

Optex

Intrasec

SmartSD

Helft smartphone-gebruikers vreest digitale pottenkijkers

19 juli 2018
Redactie
08:01

Veel gebruikers van mobiele apps maken zich zorgen over wat apps allemaal registreren: waar ze zich bevinden, wat ze doen, welke data ze met wie delen. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky Lab. Experts van het cybersecuritybedrijf wijzen erop dat deze zorgen door een paar eenvoudige beveiligingsmaatregelen zijn weg te nemen.

Consumenten piekeren steeds vaker over de mate waarin hun internetactiviteit wordt bekeken of in hoeverre ze traceerbaar zijn via hun online voetafdruk. Zo heeft Kaspersky Lab geconstateerd dat 50 procent zich ongemakkelijk voelt bij het delen van locatiegegevens met websites en applicaties. Twee jaar geleden bedroeg dit percentage nog maar 33 procent. Daarnaast is 49 procent bang dat anderen precies kunnen zien wat ze op hun device doen. 37 procent vreest opgespoord te worden met behulp van geolocatie-informatie.

Terecht
Deze zorgen zijn terecht, aldus experts van Kaspersky Lab. Zij hebben ontdekt dat apps niet alleen toegang hebben tot een enorme hoeveelheid data (zoals details over waar de gebruiker is, informatie over contactpersonen en activiteiten, enzovoorts). Apps zijn ook vaak actief op de achtergrond, zonder dat de gebruiker dit weet. Volgens het onderzoek heeft 83 procent van de Android-apps toegang tot gevoelige data en kan 96 procent zonder toestemming worden geopend. Deze zorgen zijn te voorkomen met enkele eenvoudige beveiligingsmaatregelen.

Onbeschermd
Veel mensen nemen deze maatregelen om hun data en privacy te beschermen echter niet. 34 procent erkent bijvoorbeeld de rechten van de vooraf op hun mobiel geïnstalleerde apps niet te controleren. 22 procent verzuimt dit ook bij het downloaden en installeren van nieuwe apps. Zo blijven ze onbeschermd tegen mogelijke datalekken.

Niet vertrouwen
“Apps zijn een belangrijk onderdeel geworden van ons dagelijks leven”, zegt Harco Enting, General manager bij Kaspersky Lab Benelux. “Foto’s bewerken, sociale media, gamen, een tafel in een restaurant reserveren: we gebruiken ze echt overal voor. Dit onderzoek toont aan dat we van onze apps houden, maar dat we ze niet vertrouwen. Dat we ons er steeds meer van bewust worden dat de apps in de gaten houden wat we allemaal doen, wil echter niet zeggen dat we ook maatregelen nemen om dit te voorkomen.”

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Artitech Kidde Commercial

SequriX

Boon Edam

Suricat

Distri Company

Seagate

Wordt een partner