Beveiliging nieuws

Onze partners

Secusoft

ARAS

CDVI

SmartCell

Traka ASSA ABLOY

HID

OSEC

Trigion

Lobeco

VBN

Top Security

Akuvox

Regio Control Veldt

VideoGuard

IDIS

ADI

Securitas

SOBA

GFT

Bydemes

Milestone

SMC Alarmcentrale

Gold-IP

Hikvision

BHVcertificaat.online

NetworxConnect

VEB

Sequrix

Unii

Genetec

ASIS

Nenova

Masset Solutions

Nimo Dog Security

DZ Technologies

Hanwha Vision Europe

Explicate

Advancis

Paxton

CardAccess

Brivo

Connect Security

CSL

EAL

Eagle Eye Networks

HD Security

Service Centrale Nederland

Nimo Drone Security

Oribi ID Solutions

VAIBS

PG Security Systems

Avigilon Alta

Crown Security Services

Alarm Meldnet

RoSecure

Uniview

Dero Security Products

Kiwa

ASSA ABLOY

Dahua

JMB Groep

Seris

20face

Paraat

De Beveiligingsjurist

Bosch Security Systems

Eizo

Alphatronics

NIBHV

Add Secure

VVNL

Centurion

Optex

Multiwacht

G4S

SmartSD

MPL

Ajax Systems

Seagate

2N

i-Pro

Het belang van bhv in beheersing restrisico’s

5 februari 2024
Redactie
13:41

Ondanks talloze arbomaatregelen blijven er risico’s bestaan die niet volledig kunnen worden uitgesloten, waarschuwt het NIBHV. Deze hardnekkige risico’s staan bekend als ‘restrisico’s’. De bhv moet voorbereid zijn op incidenten die zich daardoor kunnen voordoen. De bhv vormt zo het sluitstuk van het arbobeleid van een bedrijf en speelt een cruciale rol in het waarborgen van de veiligheid van medewerkers en bezoekers.

Restrisico’s kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën. Op de eerste plaats zijn er de algemene restrisico’s. Deze kunnen zich overal voordoen en zijn niet specifiek gebonden aan een bepaalde werkomgeving. Voorbeelden zijn valpartijen, struikelen met als gevolg verstuikingen of botbreuken, onwelwording of een hartstilstand waarbij eerste hulp nodig is, blikseminslag, brand, of een gaslek dat evacuatie vereist.
Daarnaast zijn er de specifieke restrisico’s. Deze zijn direct gerelateerd aan de aard van de werkzaamheden, de omgeving en het pand zelf. Denk hierbij aan het werken op hoogte, blootstelling aan gevaarlijke stoffen, of het risico op verdrinking, afhankelijk van de specifieke context van de organisatie.

Vereiste maatregelen
Het is essentieel om ook de risico’s waaraan bhv’ers worden blootgesteld bij de uitvoering van hun taken in overweging te nemen. Dit kan betekenen dat aanpassingen nodig zijn in het gebouw, de werkprocessen en/of de installaties om ervoor te zorgen dat de bhv op een verantwoorde manier haar werk kan doen. Het minimaliseren van brand- en ongevalsrisico’s kan bijvoorbeeld worden bereikt door de implementatie van voorzieningen zoals branddetectie, blusinstallaties, compartimentering, brandvertragende deuren en nooduitgangen.

Preventie en respons
Een evenwichtige benadering van risicobeheer, waarbij de nadruk zowel op preventie als op respons ligt, kan de risico’s voor bhv’ers tijdens hun taakuitvoering verminderen. In dergelijke gevallen kan de werkgever overwegen om een eenvoudiger bhv-organisatie in te richten.

Bedrijfshulpverlening (bhv) vormt een integraal onderdeel van het algehele arbobeleid en draagt aanzienlijk bij aan de beheersing van veiligheidsrisico’s binnen bedrijven en organisaties. Bhv is bedoeld om voorbereid te zijn op incidenten die, ondanks alle genomen maatregelen, nog steeds kunnen plaatsvinden.

Het identificeren en beheersen van restrisico’s is van groot belang voor iedere organisatie. De NIBHV checklist restrisico’s biedt bedrijven de mogelijkheid om inzicht te krijgen in de specifieke risico’s en incidenten waarmee zij te maken kunnen krijgen. Door deze checklist te gebruiken, kunnen organisaties een doelgerichte aanpak ontwikkelen om de veiligheid en welzijn van hun medewerkers te waarborgen. Het NIBHV adviseert om te investeren in de beheersing van restrisico’s en ervoor te zorgen dat de organisatie goed is voorbereid op onvoorziene incidenten.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

MPL

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner