Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Dero Security Products

Hanwha Vision Europe

Ajax Systems

OSEC

EAL

Regio Control Veldt

JMB Groep

Akuvox

Nimo Drone Security

Kiwa

Traka ASSA ABLOY

Top Security

CSL

Explicate

Uniview

CardAccess

CDVI

Eagle Eye Networks

Add Secure

VVNL

Alarm Meldnet

SmartCell

ADI

Seris

BHVcertificaat.online

Milestone

Trigion

Oribi ID Solutions

Unii

SMC Alarmcentrale

VBN

20face

Service Centrale Nederland

Securitas

HID

ASIS

Seagate

Connect Security

Alphatronics

Paxton

VideoGuard

SmartSD

HD Security

ARAS

Masset Solutions

SOBA

Sequrix

Bydemes

Crown Security Services

Advancis

ASSA ABLOY

2N

Brivo

Nenova

Paraat

Avigilon Alta

NIBHV

Lobeco

Eizo

Hikvision

Bosch Security Systems

NetworxConnect

Nimo Dog Security

Secusoft

Multiwacht

i-Pro

RoSecure

DZ Technologies

Genetec

VEB

De Beveiligingsjurist

GFT

VAIBS

G4S

PG Security Systems

Optex

Gold-IP

IDIS

Centurion

Hogere strafeisen voor plegen ram- en plofkraken per 1 mei

25 april 2018
Redactie
06:03

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat hogere straffen eisen voor het plegen van ram- en plofkraken. Dit staat in de herziene strafvorderingsrichtlijn ram- en plofkraken die per 1 mei van kracht is. De richtlijn is aangescherpt, omdat een plofkraak grote gevaren en risico’s met zich meebrengt.

Steeds vaker gebruiken overvallers zware explosieven. Dit levert onder andere brand- en instortingsgevaar voor panden en omwonenden op. In de oude richtlijn staat als uitgangspunt voor zowel ram- als plofkraken een strafeis van 15 maanden gevangenis. In de herziene richtlijn is nu een onderscheid gemaakt, omdat een plofkraak ernstiger is dan een ramkraak. Er zijn nu twee basisdelicten opgenomen in de richtlijn met elk een eigen strafeis.

Plofkraken
Als uitgangspunt bij plofkraken geldt dat de strafeis van 12 naar 24 maanden gevangenisstraf gaat in het geval het een plofkraak betreft waarbij geen woningen in het getroffen gebouw zijn. Daarnaast een strafeis van 48 maanden gevangenisstraf voor plofkraken in gebouwen waarin ook woningen zijn gevestigd. Voorheen was dit 15 maanden.

Ramkraken
Als uitgangspunt bij ramkraken geldt dat de strafeis is verhoogd van 15 naar 21 maanden gevangenisstraf. Uit jurisprudentie blijkt dat dit vaak al als straf wordt opgelegd. Het OM vindt daarom deze strafeis gepast.
Het OM hoopt met de verscherpte richtlijn plegers van de deze high impact crime af te schrikken en langer vast te kunnen houden na een veroordeling. De verhoging van de strafeis is één van de maatregelen uit het Actieprogramma ketenaanpak Overvallen 2017-2018 van de Taskforce Overvallen.
Bij de aanpak van ram- en plofkraken werken politie en OM en ministerie van Justitie en Veiligheid nauw samen met de banken, met als doel om overvallen op geldautomaten zo onaantrekkelijk mogelijk te maken en snel te kunnen optreden na een ram- of plofkraak op een geldautomaat.

Deel dit artikel via:

Vlog 8

Premium partners

SequriX

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner