Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Seagate

Optex

Kidde Commercial

Securitas

Hikvision

G4S

ASSA ABLOY

Nenova

IDIS

Multiwacht

MOBOTIX

HD Security

Milestone

Paraat

Oribi ID Solutions

Unii

VVNL

HID

Seris

ASIS

Trigion

Regio Control Veldt

PG Security Systems

Kiwa

NetworxConnect

Uniview

VBN

BHVcertificaat.online

Crown Security Services

Hanwha Vision Europe

OSEC

SMC Alarmcentrale

VAIBS

Lobeco

VEB

Masset

Paxton

Advancis

Intrasec

SmartSD

Centurion

ADI

Genetec

Service Centrale Nederland

Ajax Systems

ARAS

2N

i-Pro

EAL

Bydemes

Akuvox

Eagle Eye Networks

Alarm Meldnet

Traka ASSA ABLOY

Distri Company

SmartCell

Connect Security

Gold-IP

Brivo

Network Optix

Secusoft

NIBHV

Avigilon Alta

CDVI

VideoGuard

SOBA

Add Secure

Top Security

Bosch Security Systems

Aritech

Dero Security Products

CSL

Eizo

Alphatronics

Sequrix

Horeca kan immateriële schade makkelijker op daders verhalen

4 oktober 2021
Redactie
14:33

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming heeft tijdens een werkbezoek aan Zwolle het startschot gegeven voor de directe aansprakelijkstelling in het uitgaansleven. Met behulp van SODA (Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling) kan een horecaondernemer indirecte schade verhalen op de dader.

De maatregel is al langer bekend binnen de detailhandel. Wie voor het eerst op een winkeldiefstal wordt betrapt, kan met de winkelier een kostendekkende schikking treffen. De ondernemer wordt zo schadeloos gesteld voor de tijd die hij bezig is met de afhandeling van het incident. Iets soortgelijks is nu ook ingevoerd in de horeca. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) was nauw betrokken bij de introductie daarvan.

Samenwerking
Tijdens een wandeling door Zwolle sprak minister Dekker met betrokkenen van de gemeente, politie en diverse ondernemers over de verschillende instrumenten die zij kunnen inzetten tegen criminaliteit. Na de wandeling ging hij in gesprek met een agent en horecaondernemer over uitgaansgeweld in de praktijk. CCV-adviseur Martijn Wildeboer gaf daarbij een toelichting op de directe aansprakelijkheidstelling bij uitgaansgeweld. “Samenwerking tussen de werkgroepen Veilig Winkelgebied en Veilig Uitgaansgebied waren de aanleiding voor deze nieuwe aanpak in de horeca, omdat je gaat zien dat vaak dezelfde overlastgevende personen zowel in winkel- als in uitgaansgebieden aanwezig zijn.” De ondernemer hoeft niet zelf achter zijn geld aan. Dat doet SODA (Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling).

Collectieve Horeca Ontzegging
Een andere maatregel om wangedrag tegen te gaan is de Collectieve Horeca Ontzegging. Dit is volgens het CCV een goed instrument om de grootste onruststokers in het uitgaansleven de toegang tot de horeca te weigeren. Bij herhaling van een overlastsituatie of een strafbaar feit in een horecagebied, kan aan de overlastgever voor langere tijd de toegang worden ontzegd voor alle deelnemende zaken in het uitgaansgebied. Deelnemende bedrijven zijn herkenbaar aan de sticker van de Collectieve Horeca Ontzegging bij de deur. In de praktijk blijkt dat het instellen van zo’n maatregel preventief werkt. Er is minder overlast en het geeft bezoekers van het uitgaansgebied een veiliger gevoel. In de CHO werken horecaondernemers nauw samen met politie en gemeenten. De maatregel is onderdeel van de bredere aanpak voor een veilig uitgaansgebied. Meer informatie over de CHO is te vinden in het CCV-webdossier Collectieve Horecaontzegging.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Seagate

Artitech Kidde Commercial

Distri Company

Videoguard

Suricat

SequriX

Wordt een partner