Houten pakt autokraak aan met succesformule
De gemeente Houten pakt autokraak in drie fases aan: op het bedrijventerrein, in parkeergarages en in de wijk. De methode leent zich goed voor toepassing in andere gemeenten en wordt daarom gepromoot door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.
Nicole van Berkel, veiligheidsmedewerker van het team Houten Veilig, richt zich op het uitvoerende werk. “Zend informatie als mensen op ‘ontvangen’ staan. Dat is de succesformule.”
Een van de hotspots is het bedrijventerrein Meidoornkade, waar de Expo Houten staat. Een populaire locatie, waar gratis geparkeerd kan worden, maar waar ook de kans groot is dat de auto wordt leeggeroofd. Om de reden te achterhalen, schakelde Van Berkel het CCV in om een check op deze locatie te doen, een zogenoemde schouw.
Zicht
Het advies van het CCV was om te zorgen voor lage bosjes, zodat er goed zicht is op de parkeerplek. Andere adviezen waren om te zorgen voor één ingang en één uitgang bij een evenement, om bezoekers te centreren en te zorgen voor de juiste communicatie op de juiste plek. Het CCV merkte dat bezoekers waardevolle spullen achterlieten in de auto en dat het daders juist te doen is om losse buit. Op de onverzorgde parkeerplaats lag nog glas van eerdere autokraken en andere troep.
Tijd voor actie
Op advies van het CCV schakelde Van Berkel de juiste mensen in en maakte de parkeerplaats weer verzorgd. Ook legde ze contact met Multiwacht, een beveiligingsbedrijf dat actief is op de Houtense bedrijventerreinen. Zo ontstond een Whatsapp-groep met de bedrijven van het terrein. “Een gouden vondst”, aldus Van Berkel: “Zo kon ik hen in één keer bereiken in plaats van dat ik elk bedrijf apart langs moest gaan. Efficiënter en effectiever.” Bij de Expo zelf kwamen kluisjes voor de waardevolle spullen van de bezoekers.
Juiste communicatie – juiste plek
Het advies om de juiste communicatie op de juiste plek te hebben, was een eyeopener. Van Berkel: “We hadden niet alleen verouderde borden (Op slot, buit eruit), ook hingen ze niet goed in het zicht. We maakten nieuw materiaal (Laat niets van waarde achter) en plaatsten dit op de plek waar je direct je auto uitstapt. Zodat je nog kunt denken: Verrek, da’s waar ook. Even mijn laptop uit de auto halen.” Oftewel: informatie zenden als mensen openstaan voor informatie.
Aanpak in de wijk
In de laatste fase richt de aanpak zich op de wijk. Met een gepimpte bakfiets gaat Team Veilig de wijk in waar autokraken of inbraken zijn gepleegd. Zo legt het team contact met buurtbewoners en deelt informatiemateriaal uit. Van Berkel: “We hebben veel ervaring met de Houten Veilig-tent en merken dat mensen vaak niet gemotiveerd zijn om echt met onze tips en adviezen aan de slag te gaan. Tijdens het winkelen bijvoorbeeld willen mensen snel verder en staan ze niet echt open voor onze preventieboodschap. Maar als we met onze fiets in hun wijk staan – kort nadat de laptop van de buurman uit de auto is gejat – staan de mensen wel ‘aan’. Dat is in hun buurt én het raakt ze persoonlijk. Dan komt onze boodschap wel over.”
Buurtpreventie en Whatsapp
Samen met Stichting Veilig Houten (STV) werken de gemeente Houten en de politie samen om inwoners van bepaalde hotspots te bereiken. De stichting heeft Whatsappbuurtpreventie in heel Houten ingevoerd. Er zijn twee typen preventiegroepen. In de Informatiegroep kunnen mensen met elkaar communiceren. In de Alarmgroep worden berichten van de politie gedeeld. De politie kan bijvoorbeeld via het beheer van de buurtpreventiegroepen een bericht plaatsen over autokraken op een specifieke locatie. “Die laatste groep is echt voor noodgevallen: een ‘stille’ lijn waarmee we veel Houtenaren kunnen bereiken.” Wie interesse heeft in de Houtense aanpak, kan contact opnemen met Marike van Deventer.