Ierse klusjesmannen blijken mobiele oplichtersbendes

De politie waarschuwt voor een relatief nieuw fenomeen: Ierse klusjesmannen die vooral kwetsbare ouderen allerlei werkzaamheden aansmeren en die na betaling met de noorderzon vertrekken zonder iets uitgevoerd te hebben. Op grond van aangiftes wordt de schade al op 1,7 miljoen euro geraamd.

De zogenoemde Irish Travellers waren aanvankelijk alleen in Ierland en Groot-Brittannië actief, maar hebben hun werkterrein uitgebreid tot heel Europa. Alleen al in en rond Amsterdam hebben zij de afgelopen maanden 120 slachtoffers gemaakt, zo schrijft Het Parool. De mannen bellen vriendelijk aan en bieden aan om voor een relatief laag bedrag de tuintegels schoon te spuiten of wat schilderwerk uit te voeren. Voordat ze daarmee beginnen zien ze dat er nog veel meer moet gebeuren en wordt gevraagd of vooruit betaald kan worden om materialen te kopen. Na de betaling laten zij nooit meer iets van zich horen en blijken de persoons- en bedrijfsnamen vals.

Intimiderend
Het gaat volgens de politie om gewiekste bendes die grote hoeveelheden geld weten binnen te halen bij goedgelovige bewoners. In 2018 bleek dat zij de Noordzee waren overgestoken en geleidelijk nam het probleem in omvang toe. In 2019 ging de politie actief op jacht en dat leidde tot de aanhouding van zo’n twaalf verdachten en vier hoofdverdachten. Omdat de bendes zich op kwetsbare personen richten en zich intimiderend opstellen, werden hoge gevangenisstraffen tot 6,5 jaar geëist. Daarmee wilde het Openbaar Ministerie ook het mobiel banditisme in het algemeen afschrikken. De rechter vond dit kennelijk minder belangrijk, want die eiste lagere straffen. Een hoofdverdachte kreeg 3 jaar. De rest minder. Een van de verdachten vond de oplichtingspraktijken de schuld van de Nederlandse cultuur, omdat kinderen hun ouders alleen thuis laten wonen in plaats van ze in huis te nemen. Het OM gaat in een van de zaken in hoger beroep.

Deel dit artikel via: