Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Explicate

Nimo Dog Security

Advancis

SMC Alarmcentrale

SmartCell

Dero Security Products

SOBA

Secusoft

Genetec

Akuvox

Lobeco

Milestone

ASSA ABLOY

VVNL

Seris

Paraat

VBN

Connect Security

Hanwha Vision Europe

RoSecure

Eizo

EAL

Centurion

Alarm Meldnet

VEB

BHVcertificaat.online

Nimo Drone Security

SmartSD

Gold-IP

G4S

Bosch Security Systems

IDIS

Network Optix

ADI

Paxton

Regio Control Veldt

Crown Security Services

Uniview

Add Secure

Unii

Masset Solutions

20face

VAIBS

Service Centrale Nederland

CSL

PG Security Systems

Top Security

Traka ASSA ABLOY

Optex

Sequrix

Ajax Systems

i-Pro

Eagle Eye Networks

Brivo

OSEC

Trigion

Multiwacht

Bydemes

Seagate

De Beveiligingsjurist

Kiwa

DZ Technologies

CardAccess

ASIS

VideoGuard

Alphatronics

Securitas

HD Security

NetworxConnect

Oribi ID Solutions

Hikvision

2N

Nenova

ARAS

CDVI

HID

NIBHV

JMB Groep

Avigilon Alta

GFT

Ifsec: van ‘bazaar’ naar informatiecentrum

21 juni 2019
Redactie
10:57

Hoewel Ifsec en de gelijktijdig gehouden andere vakbeurzen in omvang afnemen, viel over de interesse niet te klagen. Op zich niet vreemd, want de ontwikkelingen gaan steeds sneller, vooral op het gebied van video analytics. Deskundige vertegenwoordigers kregen daarom meer waardering dan de tentoongestelde producten.

Een duidelijke trend op Ifsec en in de beveiligingsindustrie in het algemeen is dat steeds meer fabrikanten het ‘Zweedse model’ overnemen. Daarbij wordt een open systeem ontwikkeld waarop andere fabrikanten hun toepassingen kunnen aansluiten. Dat biedt goede mogelijkheden om een integraal systeem te bouwen met precies de functies die de gebruiker nodig heeft. Draadloos wordt nu ook alom geaccepteerd en er komt steeds meer standaardisatie, zodat installateurs componenten van verschillende fabrikanten door elkaar kunnen gebruiken. Een organisatie die zich daar met name hard voor maakt is ONVIF, dat ook op Ifsec aanwezig was. De belangrijkste ontwikkeling hier was een standaard voor het exporteren van videobeelden. Voor de politie is het vaak lastig als beelden van verschillende camerasystemen worden aangeleverd, die met verschillende beeldformaten werken. Camera’s die aan de veel gebruikte ONVIF-standaard voldoen kunnen nu een eenduidig formaat produceren met tijdstempel, zodat ook exact bekend is wanneer de beelden zijn opgenomen. Een voor PC geschikte mediaplayer wordt automatisch aan de beelden toegevoegd.Vanwege de astronomische tarieven worden de stands op de beurs steeds kleiner en houden veel grote bedrijven Ifsec voor gezien. Dat geldt niet voor de grote Aziatische fabrikanten, zoals Dahua, Hanwha, Hikvision en Uniview.
Een van de noviteiten bij Dahua was een serie analoge camera’s (HDCVI) met kunstmatige intelligentie. De camera’s bieden 4K-kwaliteit en 8 megapixels en zijn dankzij de Starlight-functionaliteit uiterst lichtgevoelig. Een nieuwe serie IP-camera’s is met een felle witte led uitgerust, om in totale duisternis nog kleurenbeeld te kunnen bieden. Bijzonder was ook de nieuwe mogelijkheid om camera’s via zeer lange Ethernet-kabels te verbinden. Met e-PoE zijn verbindingen mogelijk tot 1200 meter, maar Dahua adviseert een maximale lengte van 800 meter aan te houden, omdat dan de kwaliteit gegarandeerd is. Gewone cat5-bekabeling volstaat. Via die kabel kunnen ook de camera’s worden gevoed.    Alle nieuwe camera’s en recorders zullen vanaf nu e-PoE ondersteunen. Kunstmatige intelligentie is nu ook in IP-camera’s terug te vinden. De camera’s genereren alarm als binnen een gedefinieerde zone een indringer wordt waargenomen. Ook is in te stellen dat de camera op voertuigen reageert. Enkele nieuwe PTZ-camera’s zijn leverbaar met infraroodverlichting met een bereik van 450 meter. De verlichting houdt rekening met de afstand van een waargenomen object om overbelichting te voorkomen. Verder toonde Dahua PTZ-camera’s die door een fisheye-camera of radar worden aangestuurd om indringers goed in beeld te brengen. Dat de fabrikant niet (meer) alleen camera’s ontwikkelt, bleek op de afdeling toegangsbeheer. Te zien was een controller voor vier deuren en verschillende kaartlezers, pinpanelen en biometrische lezers met vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning. Ook een serie nieuwe intercoms werd getoond, waarvan de meeste met camera en beeldscherm. Op Ifsec waren tot slot de producten voor de DHZ-markt te zien, die onder de naam Imou worden verkocht. Voorbeelden zijn een deurbel met ingebouwde panoramacamera en binnencamera’s die van de Nest zijn afgeleid.UNV (UniView) produceert IP-camera’s in de series Easy, Prime en Pro. Interessant is dat de meeste technologie uit de Pro-serie na een tijdje ook in de Prime- en Easy-series wordt toegepast. Zo beschikken de meeste Easy-modellen nu over 4K-resolutie. Ook extra lichtgevoeligheid, bij UNV StarView genoemd, is nu beschikbaar in de Easy-serie. In een aquarium (met nepvis) werd getoond dat sommige modellen tegen de slechtste weersomstandigheden kunnen. Hoewel de fabrikant alleen IP-camera’s maakt zijn er nu ook recorders met analoge ingangen, voor als een klant bestaande analoge apparatuur wil behouden. Bijzondere producten waren verder een explosieveilige camera in roestvaststalen behuizing en een zeer lichtgevoelige panoramacamera, de IPC8542ER5-DUG met vier F1.8-objectieven en 1,8″ beeldsensoren.
Op de enorme stand van Hikvision werden ‘verticale oplossingen’ getoond voor met name de detailhandel. De fabrikant wil steeds meer die richting in, zodat voor bepaalde toepassingen, zoals cameratoezicht in winkels, transport en casino’s complete systemen met software en zelfs aansluitmaterialen aangeschaft kunnen worden. Om gedoe met de AVG te voorkomen is het nu mogelijk een camerasysteem te gebruiken dat automatisch gezichten van ‘omstanders’ onherkenbaar maakt. Dat kan nodig zijn als iemand gebruik maakt van zijn recht om beelden te krijgen waarop hij of zij is afgebeeld. De persoon in kwestie blijft scherp zichtbaar, maar andere mensen worden ‘geblurd’. Handig waren verder de camera’s die controleren of vakken in supermarkten bijgevuld moeten worden. Ook Hikvision doet tegenwoordig aan toegangsbeheer en brengt daarvoor zelfs complete speedgates op de markt, eventueel met gezichtsherkenning voor een snelle doorgang. Met de nieuwe controller zijn vier deuren met ieder twee lezers te beheren. Voor inbraakdetectie werd het uitgebreide programma van Pyronix getoond. De belangrijkste noviteit hier waren de draadloze buitendetectoren uit de XD-serie met Grade 2-certificaat.Nieuw bij Traka ASSA ABLOY was een speciaal opbergsysteem voor laptops. Faulty Item Exchange heet het. Het is bedoeld voor grote organisaties waar laptops met centrale gegevensopslag en een gebruikersprofiel worden gebruikt. Als zo’n laptop defect raakt, kan de gebruiker uit de Faulty Item Exchange een nieuwe halen, waarop automatisch zijn profiel wordt geïnstalleerd. Verder toonde Traka een integratie van sleutelbeheer en toegangsbeheer. Handig voor grote organisaties met meerdere locaties met verschillende systemen voor toegangsbeheer. Een medewerker kan op een andere locatie met zijn badge een toegangspas voor het betreffende gebouw uit de sleutelkast halen, als zijn eigen badge niet geschikt is voor het daar gebruikte toegangssysteem.
Bij het door JHS Nederland vertegenwoordigde Provision-ISR kon een PTZ-camera met een tablet worden bestuurd door de tablet rond te draaien. Door bijvoorbeeld naar rechts te draaien, beweegt de camera ook naar rechts. Of dit handiger is dan joystick-besturing is de vraag, maar het was leuk om te zien. De fabrikant toonde ook nog een analoog camerasysteem, maar dan wel een voor beelden van 5 megapixels. IP-camera’s waren er uiteraard ook, waaronder de Ultra HD 4K met 8 megapixels. Ook de fisheye-camera FEI-360IP5 werd getoond. Dat is een weers- en vandaalbestendige netwerkcamera met 360° beeld, bewegingsdetectie, WDR en Region Of Interest. Ook een microfoon, zes krachtige led’s en een alarm in- en uitgang zijn ingebouwd. Verder werd nieuwe software gedemonstreerd voor het analyseren van videobeelden. Zelfs ’s nachts zijn hiermee nauwkeurig personen te detecteren, terwijl andere bewegingen in het beeld worden genegeerd. Ook gezichtsherkenning is mogelijk, waarbij een foto kan worden geupload. Vervolgens zoekt de forensische software naar beelden waarin het betreffende gezicht is waargenomen. Handig bij bijvoorbeeld vermiste kinderen in een winkelcentrum.
Hanwha Techwin toonde niet alleen eigen producten, maar ook die van partners. Bijzonder was het kentekenherkenningssysteem van FF Group, dat niet alleen kentekens herkent, maar ook het merk en type auto. Via een koppeling met de RDW is zo na te gaan of een kenteken wel bij het type auto hoort. AI Tech maakt analytische software voor winkels en gezichtsherkenning, die op camera’s van Hanwha geïnstalleerd kan worden. Een van de mogelijkheden is het herkennen van het geslacht en de leeftijd van waargenomen personen. Daarbij kunnen tientallen mensen gelijktijdig worden gescand. Van Hanwha zelf waren de thermische camera’s TNO-4030TR, TNO-4040TR en TNO-4041TR nieuw. Ze zijn te gebruiken voor onder andere het signaleren van indringers, branddetectie en signalering van oververhitting in apparatuur of kabels. De nieuwe, modulaire Wisenet X Plus Dome werd getoond. Deze camera bestaat uit een aantal makkelijk te monteren onderdelen, waardoor met slechts enkele componenten vele variaties zijn samen te stellen. Handig was het beheerscherm, waarin de beelden van verschillende camera’s gesleept kunnen worden. Heel snel is te bepalen welke beelden zichtbaar moeten zijn en op welk formaat. De instellingen zijn te kopiëren naar een videowall. Voor in modewinkels werd een meetlat met ingebouwde miniatuurcameraatjes getoond. Hiermee is heimelijk de winkel te bewaken. Voor winkels in het algemeen toonde Hanwha het Retail Insight-systeem. Dit analyseert nauwkeurig het gedrag van klanten in meerdere winkels, waardoor inzicht ontstaat in momenten waarop het druk is, waar het in de winkel het drukst is, hoelang klanten in de winkel blijven en welk type klant voor de meeste omzet zorgt. Klanten hebben conform de GDPR tegenwoordig het recht om beelden op te vragen waarop zij te zien zijn. Met S-Cop is dat eenvoudig te regelen, waarbij gezichten van andere mensen automatisch onherkenbaar worden gemaakt. Voor het openbaar vervoer is de XNV-6013M ontwikkeld. Een camera die vlak tegen de wand van het voertuig gemonteerd kan worden en beelden levert van 2 megapixels.  Bij CSL ging de meeste aandacht uit naar de nieuwe 4G-router met twee SIM-kaarten. In Nederland gaat de communicatie via Vodafone, waarbij de tweede SIM-kaart het netwerk van KPN als back-up gebruikt. In België is gekozen voor Proximus als eerste en Orange als tweede provider. De installateur hoeft alleen de kabels aan te sluiten. De distributeur van CSL of de particuliere alarmcentrale zorgt er op afstand voor dat het apparaat correct werkt.
Bij Suprema, in Nederland vertegenwoordigd door EasySecure, werd de FaceLite gepresenteerd. Deze compacte scanner voor gezichtsherkenning werkt onder de meest uiteenlopende lichtomstandigheden. Gecontroleerd wordt of een echt gezicht wordt waargenomen en niet een masker of foto.
Het Schotse IndigoVision levert complete camerasystemen inclusief opslagservers en cybersecurity. Dat laatste kreeg veel nadruk tijdens Ifsec. De fabrikant heeft een eigen beheerplatform, Control Center, waar versie 16 van werd getoond. De belangrijkste vernieuwing hierin is dat de beeldschermen automatisch hun lichtniveau op de omgeving afstemmen om vermoeide ogen te voorkomen. Verder is het makkelijker gemaakt om heel snel bepaalde beelden terug te vinden, op basis van een gezicht of objectomschrijving. Verder werden UltraHD-camera’s gepresenteerd en door partners ontwikkelde software voor kunstmatige intelligentie.Bijzonder was deze blusdrone van Walkera. Het apparaat bevat een tank met een speciale vloeistof waarvan heel weinig nodig is om met chemische reacties een brand te blussen.Nieuw bij Optex was de Bridge, die draadloze componenten met elkaar verbindt. Hierbij gaat het om inbraakdetectoren, maar ook om camera’s als die voldoen aan de Onvif-standaard. Verder is een radar te koppelen, waaronder een type dat drones detecteert. Verder toonde Optex nieuwe buitendetectoren met een bereik van 90 of 180 graden. Hierbij is keuze uit een PIR-element of een combinatie van PIR en microwave. Verder is een van de nieuwe buitendetectoren van Optex uitgerust met een camera voor visuele alarmverificatie.
Uit Nederland kwam CaptureTech met een aantal lockeroplossingen, waarbij de kastjes heel flexibel zijn in te richten. Het gaat niet om gewone lockers, want ze werken in combinatie met de op RFID-gebaseerde identificatie- en volgsystemen van de fabrikant. Zo is altijd na te gaan waar kostbare bedrijfsmiddelen zich bevinden.
Satel, in Nederland vertegenwoordigd door Osec, presenteerde onder andere de SlimLine, een serie bewegingsdetectoren met een nieuw design. De ronde vormen komen terug in alle componenten en zijn versierd met een subtiel stripje chroom.
Tot zover de highlights. Het is het topje van de ijsberg, want er was nog aanzienlijk meer te zien tijdens Ifsec. De komende tijd publiceren wij nog diverse innovaties in aparte berichtgeving. 

 

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

SequriX

Wordt een partner