Beveiliging nieuws

Onze partners

ARAS

20face

Masset Solutions

Secusoft

BHVcertificaat.online

SmartSD

DZ Technologies

Milestone

Brivo

VBN

Bydemes

IDIS

Connect Security

Ajax Systems

G4S

Trigion

Add Secure

Alarm Meldnet

Gold-IP

RoSecure

VVNL

Securitas

Kiwa

VideoGuard

CardAccess

NIBHV

2N

De Beveiligingsjurist

EAL

Paraat

HID

SMC Alarmcentrale

Bosch Security Systems

Hanwha Vision Europe

NetworxConnect

Centurion

Dahua

PG Security Systems

MPL

ADI

Seagate

Oribi ID Solutions

Top Security

VAIBS

ASIS

Service Centrale Nederland

Nimo Dog Security

JMB Groep

Multiwacht

Avigilon Alta

GFT

Hikvision

CSL

HD Security

Alphatronics

ASSA ABLOY

Dero Security Products

Traka ASSA ABLOY

Akuvox

Eizo

Paxton

VEB

Optex

Regio Control Veldt

Seris

Crown Security Services

Unii

OSEC

SmartCell

Explicate

Advancis

Eagle Eye Networks

Nenova

Genetec

Nimo Drone Security

SOBA

Sequrix

i-Pro

Uniview

CDVI

Lobeco

In 1775 zones in Nederland ontbreekt nog AED

6 juli 2020
Redactie
07:56

Het aantal automatische externe defibrillators (AED) neemt nog steeds toe, maar er is nog lang geen sprake van een dekkend netwerk, waarbij altijd binnen 500 meter een apparaat beschikbaar is. Dat melden de Hartstichting en HartslagNU, die in kaart hebben gebracht waar er nog AED’s moeten komen.

Er zijn nu ongeveer 25.000 AED’s aangesloten bij oproepsysteem HartslagNU. Burgerhulpverleners, dat zijn mensen die opgeleid zijn in het reanimeren met behulp van een AED, kunnen daarvan gebruik maken als zij via het omroepsysteem een melding van een hartstilstand in de buurt hebben ontvangen. Het streven is om overal in Nederland binnen 500 meter een AED beschikbaar te hebben, maar dat is in 1775 zones nog niet het geval. Daarvoor zullen nog zo’n 3500 AED’s extra nodig zijn. Niet eenvoudig, want de apparaten kosten zo’n 1500 euro.

Buurtinitiatieven
Veel AED’s zijn te danken aan buurtinitiatieven. Bewoners zamelden geld in om centraal in de wijk een AED aan een van de woningen te kunnen bevestigen. Het zo ontstane AED-netwerk zorgt ervoor dat de kans op overleven bij een hartstilstand 25 procent is. Dertig jaar geleden was dat nog maar 9 procent.  Jaarlijks krijgen zo’n 17.000 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand.
Om de kans op overlijden verder terug te dringen hebben de Hartstichting en HartslagNu in kaart gebracht waar de laatste AED-loze zones zich bevinden. Aart Bosmans, bestuurder van HartslagNu: “Lokaal zijn er grote verschillen te zien in de dekking. In plaatsen waar de gemeente en burgers betrokken zijn en waar veel actieve stichtingen zijn, zien we dat de AED-dekking vaak beter is.”
Marianne Spoelstra, projectleider bij de Hartstichting: “De sterke groei van het aantal burgerhulpverleners en aangemelde AED’s de afgelopen jaren laat zien hoe betrokken Nederlanders zijn bij het hartveiliger maken van hun omgeving.” Bij 50 procent van de oproepen wordt een AED als eerste door burgerhulpverleners aangesloten.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

MPL

Suricat

Seagate

Wordt een partner