In Nederland jaarlijks meer dan 10 miljard euro witgewassen
Elk jaar wordt naar schatting meer dan 10 miljard euro aan crimineel geld witgewassen in Nederland, zo meldt De Nederlandsche Bank. Dit komt overeen met 1 tot 2 procent van de totale Nederlandse economie. Om deze praktijk aan te pakken, hebben maar liefst 13.000 bankmedewerkers de taak om verdachte transacties op te sporen. Ook het Openbaar Ministerie (OM) is intensief bezig met het aanpakken van witwascriminelen.
Om deze zorgwekkende trend tegen te gaan, stellen de demissionaire ministers Van Weyenberg (Financiën) en Yeşilgöz (Justitie) voor om contante betalingen boven de 3.000 euro te verbieden. Zij geloven dat deze maatregel het witwascriminelen moeilijker zal maken. Dit voorstel maakt deel uit van het wetsvoorstel ‘Wet plan van aanpak witwassen’, dat al sinds 2019 in voorbereiding is. Hoewel dit voorstel kritiek heeft gekregen van onder meer de Autoriteit Persoonsgegevens vanwege privacyrisico’s, is het belang ervan onbetwist.
Meer informatie-uitwisseling nodig
Banken ervaren een aanzienlijke last bij het controleren van verdachte transacties. Medy van der Laan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, zegt dat het soms wel lijkt op corvee doen voor de overheid. Ze pleit voor meer informatie-uitwisseling tussen opsporingsinstanties en banken om gerichter te kunnen zoeken naar verdachte personen.
Hoofdofficier Michiel Zwinkels van het Functioneel Parket van het OM onderstreept het belang van de voorgestelde maatregelen, maar benadrukt ook het gebrek aan gegevensuitwisseling tussen instanties. Hij wijst op vakantieparken als voorbeeld waar witwassen vaak voorkomt door het ontbreken van gegevensuitwisseling tussen instanties zoals gemeenten en banken. Er is nog veel vooruitgang te boeken op dit gebied.