Inbraakdetectie met verificatie via ‘community’
Voor bedrijven en particulieren met een terrein rond hun gebouw of woning, introduceert Secury360 een proactief inbraaksignaleringssysteem. Dit werkt met slimme camera’s. Bijzonder is dat mensen over de hele wereld zorgen voor verificatie van de anoniem doorgestuurde meldingen.
Volgens oprichter en algemeen directeur Frederick Jacobs heeft een inbreker doorgaans maar drie minuten nodig om ergens binnen te komen. Het is goed als de politie die tijd kan benutten om de inbreker op heterdaad te betrappen. Daarom ontwikkelde hij een systeem dat met camera’s de omgeving van het bedrijfspand of de woning bewaakt. Dit reageert op beweging en zorgt er via kunstmatige intelligentie voor dat onschuldige bewegingen worden genegeerd.
Anonieme verificatie
Als een indringer op het terrein wordt gesignaleerd stuurt het systeem ter verificatie een anonieme alarmmelding met 10 seconden beeld naar wat Jacobs de community noemt. Deze community bestaat inmiddels uit 550 mensen over de hele wereld die een training hebben gevolgd in het interpreteren van de alarmbeelden. Zo zijn er rond de klok altijd wel mensen wakker op het moment dat een alarm verstuurd wordt. Mocht er toch niemand binnen een bepaald aantal seconden reageren, dan gaat de melding naar drie particuliere alarmcentrales, die als back-up achter de hand worden gehouden. Maar in de regel is dat laatste niet nodig. De afgelopen tijd zijn er zo’n 16.000 meldingen verstuurd, die na gemiddeld 22,47 seconden al of niet als (poging tot) inbraak werden geverifieerd. Community-leden die meerdere keren niet of foutief reageren, verliezen hun account.
Werkwijze
Het feitelijke systeem bestaat uit een box met elektronica en software, waarop maximaal zes camera’s aangesloten kunnen worden. Secury360 adviseert slimme IP-camera’s van Axis, Bosch, Dahua of Hikvision, die zelf al mensen, dieren en objecten kunnen onderscheiden om nodeloze meldingen tegen te gaan. Als een persoon wordt gesignaleerd, terwijl het systeem op scherp staat, wordt een melding naar de community gestuurd en na verificatie start de box een ingeprogrammeerd protocol. Het alarm met beeld kan naar een particuliere alarmcentrale en via Live View (in Nederland) naar de politie worden gestuurd, maar ook kan – indien toegestaan – op locatie een sirene en flitslicht worden geactiveerd. Uiteraard krijgt ook de gebruiker van het systeem een melding. Bijzonder is dat box vanzelf steeds beter wordt in het filteren van onnodige alarmoorzaken. Dit gebeurt door de reacties van de community te verwerken in software-updates, die automatisch worden geïnstalleerd.
Erkende installateurs
In België wordt het concept al door verschillende PAC’s ondersteund en er vinden nu gesprekken plaats met Nederlandse PAC’s. Het systeem wordt nu ook nog alleen in België verkocht, maar de bedoeling is volgens Jacobs dat het wereldwijd wordt uitgerold. Om de kwaliteit te waarborgen, wordt Secury360 alleen geleverd via erkende beveiligingsinstallateurs. Die kunnen de box eventueel ook koppelen aan een bestaand alarmsysteem of camerasysteem.
Nieuwe eindgebruikers betalen eenmalig een bedrag van 999 euro voor de box en vervolgens een maandelijks bedrag van 9,99 euro per camera voor de dienstverlening. Gebruikers die deel uitmaken van de community en dus helpen alarmmeldingen van medegebruikers te verifiëren, kunnen in de toekomst een korting krijgen op hun maandelijkse bijdrage.
Secury360 is op zoek naar Nederlandse installateurs die het concept in Nederland willen introduceren.