Inspectie SZW gaf jarenlang onterechte en te hoge boetes
Sinds de in 2013 ingevoerde hardere fraudeaanpak legt de Inspectie SZW, ofwel de Arbeidsinspectie, veel te hoge boetes op. Dat schrijft het FD op basis van rechtszaken en gesprekken met advocaten. Zelfs werkgevers die aan alle regels voldoen kunnen zeer hoge boetes krijgen.
Sinds 2013 zijn zo’n 20.000 boetes uitgeschreven met een totaalbedrag van rond de 200 miljoen euro. Veelal voor zaken waarbij de werkgever nauwelijks iets te verwijten valt, zoals voor ongelukken die zijn veroorzaakt door werknemers die willens en wetens de regels overtraden. Volgens advocaten beschouwt de inspectie elke werkgever als fraudeur en wordt ongeacht de omstandigheden keihard opgetreden. Vaak stelt de rechter de werkgever achteraf in het gelijk, maar die heeft dan al voor kapitalen aan advocaten uitgegeven. Voor kleinere ondernemers is dat niet te betalen. Het woord ‘clementie’ is bij het ministerie niet bekend. Zelfs niet als de boete het faillissement van de ondernemer betekent en de geconstateerde overtreding nauwelijks iets voorstelt.
Dure vriendendienst
Volgens advocaat Maayke Maas-Cooymans overtreden de meeste bedrijven de regels niet moedwillig en gaan ondernemers er vanuit al het nodige gedaan te hebben. Maar zelfs dan kan een ‘vriendendienst’ een boete van minimaal 6000 euro tot gevolg hebben. Meestal worden dergelijke boetes door de rechter verlaagd, maar dan is vaak al een hoger bedrag aan advocaatkosten uitgegeven. Gewone bezwaarschriften worden geweigerd, zegt de in boeterecht gespecialiseerde advocaat Oswald Jansen tegen het FD. En niet alleen advocaten vinden dat de Inspectie SZW te ver gaat. Ook MKB-Nederland vindt dat er een einde moet komen aan het boetebeleid. De menselijke maat lijkt zoek, klaagt de werkgeversorganisatie.
Raad van State
Het ministerie zelf zegt dat het wel meevalt. Er zouden geen boetes worden opgelegd als er geen verwijtbaar gedrag is geconstateerd. En afhankelijk van de situatie zouden drie van de tien boetes worden verlaagd of kwijtgescholden. Dat laatste overigens pas nadat ook de Raad van State kritiek had geuit op het SZW-beleid. Het hoogste bestuursorgaan heeft ook bedongen dat ondernemers bij geldnood boetes van 6000 euro of meer over tien jaar mogen uitsmeren en dat zij niet onder het bestaansminimum mogen komen. De boete wordt kwijtgescholden, als de ondernemer maatregelen treft om herhaling te voorkomen. Toch blijft het beleid volgens advocaten te streng. Een ontbrekende werkvergunning kan een ondernemer honderdduizenden euro’s kosten en wie de gewerkte uren niet goed bijhoudt, kan 81.000 euro aftikken.
Het volledige artikel is hier te lezen.