Intelligent videosysteem voor Rijksmuseum van Oudheden
Door de verandering van analoog naar IP heeft het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden het videotoezicht vernieuwd. De beelden worden nu beheerd met Eocortex, een intelligent softwaresysteem voor videomanagement, gekoppeld aan NOX securitymanagement.
Het museum bestaat uit twee gebouwen, een herenhuis uit de achttiende eeuw en een depot waar een groot deel van de collectie wordt bewaard. De beveiligingsafdeling van het museum wilde over van analoog naar IP en vroeg daarom beveiligingsbedrijf PBT en distributeur ARAS Security het videosysteem in fases te vernieuwen. Om de beelden optimaal te kunnen beheren is Eocortex toegevoegd. Een videomanagementsysteem met talloze intelligente modules.
Efficiënt gebruik van beeld
Om dit videomanagementsysteem efficiënt te kunnen gebruiken is het geïntegreerd in het meldkamersysteem dat het museum al in gebruik had. Samen met ARAS en PBT werd een netwerk gerealiseerd, waarmee alle 250 camera’s vanuit één punt te beheren zijn. In overeenstemming met de eisen van het museum voorziet het systeem in een video wall, waarmee op zes grote beeldschermen gelijktijdig de beelden van 36 camera’s zijn te zien. Het is flexibel in te stellen van welke camera’s op welke tijden de beelden worden weergegeven, zodat zij alle 250 regelmatig aan de beurt komen.
Optimaal beveiligd en toch gastvrij
Het doel van het CCTV-systeem is ondersteuning van de beveiliging en het toezicht in en rond het museum. Alle hiervoor benodigde technologie is zo efficiënt mogelijk geïntegreerd met als doel om tot een zo hoog mogelijk beveiligingsniveau te komen, zonder dat bezoekers daar hinder van ondervinden. Die kunnen zich vrij door het museum en de openbare ingang bewegen, zonder voortdurend het gevoel te hebben in de gaten gehouden te worden door medewerkers. “We ontvangen jaarlijks meer dan 220.000 bezoekers”, vertelt het hoofd Beveiliging van het Rijksmuseum van Oudheden. ‘’het videosysteem ondersteunt ons op verschillende manieren. Zo kunnen verdachte personen gevolgd en teruggevonden worden, achtergelaten objecten worden gedetecteerd, bezoekers kunnen worden geteld en het werkt bij het inschatten van risico’s. In de toekomst zou gezichtsherkenning ingezet kunnen worden bij notoire misdragers.
Hoogste standaard voor beveiliging
Voor de beveiliging wordt de data van verschillende systemen gecombineerd in het NOX-securitymanagementsysteem. Zodra er iets gebeurt, genereert dit een melding waarop de meldkamer adequaat kan reageren met de nodige maatregelen. Dit geldt voor zowel de dag- als de nachtsituatie. Specifieke meldingen kunnen vergezeld gaan van afbeeldingen en video, zegt projectleider Ronald den Toom van ARAS. Daarna is het nog mogelijk om de afbeeldingen van een gebeurtenis via het NOX/SIMS-securitymanagementsysteem te analyseren. In het museum is de beveiliging goed geregeld en ook volledig afgestemd op de aard en de gewenste uitstraling van het museum. Ondanks de regelmatige veranderingen in de collecties en tijdelijke tentoonstellingen, kan altijd de hoogste standaard van beveiliging worden bereikt.
Meer informatie over Eocortex of NOX is te vinden op deze website.