Intelligente oplossing tegen onnodig alarm

Nog altijd is zo’n 98 procent van de door PAC’s ontvangen alarmmeldingen onnodig. VAIBS zegt met het VAIDIO-platform een oplossing te hebben voor dit probleem. Daarbij wordt in plaats van met traditionele detectoren gewerkt met slimme camera’s met unieke technologie.

Het gebruik van videotoezicht door particuliere alarmcentrales is niet nieuw. Door alarmmeldingen met camera’s te verifiëren is veel onnodige inzet van politie en particuliere surveillancediensten te voorkomen. Ook stijgen slimme camera’s in populariteit. Ze gaan onnodig alarm tegen door alleen op mensen en/of voertuigen te reageren. Zeker warmtebeeldcamera’s kunnen voor een zeer betrouwbare detectie zorgen. Toch ontstaan volgens Kasper van Kekem van VAIBS met deze technologie nog veel onnodige meldingen, wat tot inefficiëntie bij meldkamers leidt.

Ongekende nauwkeurigheid
Met het VAIDIO-platform is volgens Van Kekem een reductie van 90 procent van het aantal onnodige alarmmeldingen mogelijk. “De juiste meldingen worden op een dusdanige flexibele en eenvoudige manier aangeleverd dat het controleren van een melding veel minder tijd in beslag neemt. Het platform maakt daarvoor gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Het grote voordeel daarvan is de geweldige nauwkeurigheid. Er is onderscheid te maken tussen meerdere objectklassen, waardoor het aantal ongewenste meldingen direct wordt verminderd. Het VAIDIO-platform is vrijwel het enige Video AI-platform dat echt op beeld en algoritmes detecteert en niet op pixels. Dit vertaalt zich in een ongekende nauwkeurigheid en een zekerheid dat meldingen niet toenemen bij een storm, mist of andere situaties.

Platform onafhankelijk
Er zijn tientallen VMS-systemen en tientallen cameraleveranciers met ieder een eigen softwaresysteem. Van Kekem: “Dat maakt het voor alarmcentrales een uitdaging om eenduidig intelligente beeldinformatie op te halen en snel te kunnen beoordelen. Het VAIDIO-platform is echter standaard te integreren met vrijwel alle bekende VMS-systemen en camerasystemen. Het kan onafhankelijk en eenduidig Video AI-Analytics toevoegen aan elk bestaand systeem of camera. Het resultaat is één innovatieve Video AI-oplossing voor elke situatie.”

Camera-onafhankelijk
Steeds meer cameraleveranciers bieden innovatieve en intelligente techniek op de camera’s zelf. Een nadeel daarvan is volgens VAIBS dat de alarmcentrale dan te maken krijgt met installaties die niet altijd eenvoudig zijn aan te passen. Of er is een combinatie nodig van Video AI-Analytics-functies die niet op één camera te leveren zijn. Het VAIDIO-platform maakt van iedere ONVIF IP-camera een slimme camera en kan eenvoudig toegepast worden op bestaande installaties. Het is ook geen probleem om meerdere AI-functies aan één camera toe te voegen.

In de Cloud of lokaal
Het VAIDIO-platform maakt gebruik van de geavanceerde ‘container gebaseerde’-architectuur. Hierdoor wordt ander andere de fysieke hardware veel efficiënter benut. Dit maakt dat het platform tot wel 50 procent minder van de benodigde CPU/GPU resources nodig heeft dan vergelijkbare platformen. Deze techniek maakt de oplossing eenvoudig schaalbaar. Hierdoor is het mogelijk om de Video AI-software op een camera, server of in een cloud-omgeving te draaien. VAIBS beheert een eigen Nederlands cloud-platform.

Lokale aanwezigheid
De digitale wereld wordt steeds kleiner. Toch is het erg prettig om zaken te kunnen in de Nederlandse taal en te weten dat in het geval van calamiteiten er een lokale organisatie, gelegen in het midden van Nederland, bereikbaar is om snel te schakelen. VAIBS is exclusief VAIDIO-partner voor de Benelux en biedt volledige lokale aanwezigheid. Ondersteuning wordt zowel in het Nederlands als in het Engels gegeven en het bedrijf belooft altijd goed bereikbaar te zijn.

Zie de website www.vaibs.com voor meer informatie.

Deel dit artikel via: