Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

G4S

Optex

Seagate

Gold-IP

Intrasec

OSEC

NIBHV

2N

Unii

SmartSD

VVNL

Alarm Meldnet

VBN

Bydemes

Paraat

Brivo

HID

SMC Alarmcentrale

Teletek

Van Dusseldorp Training

ADI

Sequrix

Secusoft

Network Optix

VAIBS

Regio Control Veldt

Eagle Eye Networks

Add Secure

Traka ASSA ABLOY

Connect Security

Crown Security Services

Advancis

ASSA ABLOY

SOBA

VGN Group

LUGN

Seris

Hanwha Vision Europe

VisionPlatform.ai

Eizo

BHVcertificaat.online

Top Security

Service Centrale Nederland

ASIS

i-Pro

Distri Company

Paralax

Akuvox

Masset

Paxton

Nenova

Alphatronics

Hikvision

OpenEye

Bosch Security Systems

VEB

Trigion

Multiwacht Security

HD Security

Kidde Commercial

SmartCell

Synguard

Genetec

Milestone

Ajax Systems

ARAS

CDVI

Securitas

Lobeco

MPL

Centurion

Uniview

MOBOTIX

IDIS

Aritech

Internationaal verdrag tegen agressie in vliegtuigen

10 december 2019
Redactie
06:25

22 landen hebben een verdrag getekend dat het makkelijker moet maken om ordeverstoorders in vliegtuigen aan te pakken. Nu gaat nog zo’n 60 procent vrijuit en blijft de luchtvaartmaatschappij met de kosten van bijvoorbeeld een extra tussenlanding zitten. Het verdrag blijkt hard nodig te zijn.

De nieuwe regels, vastgelegd in het Montréal Protocol 2014, gaan in op 1 januari 2020. Wie zich dan nog misdraagt in een vliegtuig, loopt een grote kans op gevangenisstraf, ongeacht de bestemming en de nationaliteit. Dit is volgens de luchtvaartautoriteit IATA hard nodig, want er is een sterke toename van agressie tijdens vluchten. De organisatie verwachten dat binnenkort nog meer landen het verdrag zullen tekenen. Ook Nederland heeft nog niet getekend, maar gaat dat wel doen. Want ook de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet een toename van het aantal ernstige incidenten. Alleen al bij Nederlandse luchtvaartmaatschappijen zou het om meer dan duizend meldingen per 500.000 vluchten gaan. In de helft van de gevallen betreft dit zware vergrijpen, zoals fysiek geweld. Het is een verdubbeling ten opzichte van 2015.

Vrijuit
Tot nu toe gaan ordeverstoorders meestal vrijuit, simpelweg omdat het land van aankomst geen juridische middelen heeft om ze te vervolgen. Dat gaat veranderen. Eenvoudig was het volgens de IATA niet. Zoals de naam al zegt is er vijf jaar gewerkt aan het Montréal Protocol 2014, dat officieel ‘Protocol to Amend the Convention on Offences and Certain Other Acts Committed on Board Aircraft‘ wordt genoemd.
Ordeverstoringen in vliegtuigen zijn vaak het gevolg van overmatig alcoholgebruik. Ook gaan mensen over de rooie als zij betrapt worden met roken op het toilet. Verder ontstaat veel vaker irritatie tussen passagiers, die uitmondt in vechtpartijen met elkaar en met het cabinepersoneel. Soms loopt de situatie zodanig uit de hand, dat de gezagsvoerder besluit een voorzorgslanding te maken.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Seagate

Distri Company

Artitech Kidde Commercial

Suricat

Boon Edam

SequriX

Wordt een partner