Internationale politieactie tegen ‘boilerroom-fraude’

De politie Oost-Nederland heeft in samenwerking met Eurojust een einde gemaakt aan grootschalige oplichting via zogenoemde ‘boilerroom-fraude’. Zeker veertig Nederlanders hebben gezamenlijk zo’n zes miljoen euro aan de bende verloren. De politie roept andere slachtoffers op aangifte te doen.

Bij de politieactie zijn drie Nederlandse hoofdverdachten  aangehouden in Marbella en Madrid. Ook is in Spanje een doorzoeking geweest bij een Engelse handlanger. Een Nederlandse hoofdverdachte is nog voortvluchtig in Spanje. In Nederland zijn drie mannen aangehouden. Dat gebeurde in Haarlem, Zandvoort en Lelystad. Op verschillende locaties zijn huiszoekingen gedaan. Daarbij is veel bewijsmateriaal gevonden.

Boilerroom-constructies
Alle mannen in de leeftijd van 40 tot en met 59 jaar worden ervan verdacht jarenlang via een boilerroom-constructie miljoenen euro’s buit te hebben gemaakt. De politie startte het onderzoek hiernaar ruim twee-en-een half jaar geleden op na verschillende meldingen die binnenkwamen op verschillende plekken in Nederland.
Bij boilerroom-fraude bellen oplichters met hun slachtoffers en worden bijzonder mooie investeringen aangeboden. Om vertrouwen van de gedupeerde te krijgen, wordt voorgesteld eerst een relatief kleine investering te doen. Via een persoonlijk account waarop real time wisselkoersen staan, zien gedupeerde hun geld snel renderen. Als het vertrouwen is gewonnen, wordt er om grotere investeringen gevraagd. In dit onderzoek hebben 40 aangevers samen vermoedelijk 6 miljoen euro geïnvesteerd.

Slachtoffers gezocht
De politie heeft op verschillende bankrekeningen en een vakantiewoning beslag laten leggen. Vermoed wordt dat er nog veel meer gedupeerden zijn. Mogelijke slachtoffers van deze rooms: FX-CI Ltd. / A&L Corporate Investments Ltd. / Global Trading Investment Group Ltd. / Power Capital Financial Trading Ltd. / Volcap FX / Gain Capital Financial Trading (Berlin / LDN Capital Group) worden dringend opgeroepen om alsnog aangifte te doen. Ook waarschuwt de politie om nooit in te gaan op aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, zoals investeringen die snel veel geld opleveren zonder dat er risico’s aan vast zitten.

Deel dit artikel via: