Intimidatie door verspreiden privégegevens wordt strafbaar
Het openbaar maken van bijvoorbeeld het privéadres van een agent wordt binnenkort bestraft met maximaal één jaar cel, als dat bedoeld is om de agent en zijn gezin in gevaar te brengen. Dat wil minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Maandag presenteert hij hiervoor een wetsvoorstel.
De wet die het zogenoemde ‘doxing’ strafbaar maakt, is niet alleen bedoeld om agenten te beschermen. Ook politici, ambtenaren, journalisten, bekende Nederlanders en bijvoorbeeld vermeende pedofielen worden regelmatig thuis bedreigd, nadat iemand hun privégegevens openbaar heeft gemaakt bij een oproep om de betreffende persoon een lesje te leren. “Het grote gemak waarmee sommigen denken te kunnen intimideren door privégegevens over anderen te verspreiden is meer dan schofterig”, zegt de minister in De Telegraaf.
Maatschappij
Doxing raakt niet alleen de slachtoffers, maar de hele maatschappij. Het kan ervoor zorgen dat politici, wetenschappers en journalisten de mond wordt gesnoerd en dat agenten niet meer durven op te treden of een ander beroep kiezen. Onder andere na de avondklokrellen in januari werden foto’s en privégegevens van agenten op sociale media geplaatst, waardoor van die agenten de woning moest worden beveiligd. Volgens Grapperhaus gaat het over de grens van het toelaatbare als mensen in hun leven worden belemmerd, agenten worden gehinderd in hun werk en wetenschappers niet meer vrijuit kunnen spreken. Daarom moet het volgens de bewindsman duidelijker in de wet worden vastgelegd.
Uitzonderingen
Door doxing strafbaar te stellen wil Grapperhaus bereiken dat mensen stoppen met intimidatie door privégegevens openbaar te maken. Daarnaast stelt de nieuwe wet slachtoffers in staat om van internetproviders en bedrijven achter sociale media te eisen dat doxing-berichten worden verwijderd. Tot nu toe was doxing, in tegenstelling tot bedreiging en stalking, niet strafbaar, waardoor er niet tegen opgetreden kon worden als het publiceren van privégegevens niet vergezeld werd door een dreigement.
In sommige gevallen wordt het openbaar maken van privégegevens niet strafbaar. Journalisten en klokkenluiders worden niet vervolgd als het bekendmaken van privégegevens bedoeld is om ernstige misstanden aan de kaak te stellen.