Intimidatie van Kamerleden beïnvloedt politieke besluiten

Volgens een onderzoek door de NOS voelen veel Tweede Kamerleden zich geïntimideerd en houden zij daarom hun mening soms voor zich. Sommigen maken zelfs fysieke confrontaties in de privésfeer mee. Anderen zeggen dat bedreigingen en scheldpartijen een dagelijks fenomeen zijn.

Van de 150 Kamerleden deden er 51 mee aan het onderzoek. Een maakte mee dat zijn dochter werd bedreigd. Anderen durven nauwelijks nog naar de supermarkt. Bijna een kwart heeft wel eens standpunten voor zich gehouden uit angst voor eventuele bedreigingen. Sommigen zijn voorzichtig geworden met wat zij op sociale media delen. Regelmatig wordt gewezen naar Forum voor Democratie dat polarisatie in de hand zou werken. Vooral de bekendere politici kunnen niet meer zonder beveiliging over straat.

Privé geïntimideerd
71 procent van de ondervraagde Kamerleden zegt privé lastig gevallen te worden. 61 procent wordt bedreigd of geïntimideerd en 7 van de ondervraagden hebben meegemaakt dat hun naasten werden bedreigd vanwege het werk dat als Kamerlid doen. Bewindslieden maken nog erger mee. De ministers Kaag en Van der Wal werden thuis opgezocht door demonstranten die het niet eens waren met het beleid. Maar ook tien Kamerleden kregen tegenstanders aan de deur. Kamervoorzitter Bergkamp merkte naar aanleiding van het onderzoek op dat bedreiging en intimidatie nooit normaal mogen worden. ‘Volksvertegenwoordigers moeten hun werk in vrijheid en veiligheid kunnen doen.’ Vanwege de bedreigingen en intimidaties was de Kamer al eerder genoodzaakt om verder te investeren in het beveiligingsteam.

Debat gepolariseerd
Vrouwelijke Kamerleden krijgen vooral seksistische taal over zich heen. De meeste bedreigingen en intimidaties komen via sociale media binnen. Volgens sommige Kamerleden komt het vooral doordat het debat is gepolariseerd. Men is het niet meer alleen oneens met elkaar, maar beschuldigt elkaar ervan een gevaar te vormen. Sommigen maken mee dat buren niets meer met hen te maken willen hebben of dat zij vanwege hun mening in winkels worden geweigerd. Bedreigers komen uit alle hoeken. Het gaat om coronademonstranten, boze boeren, de achterban van Forum voor Democratie, extremistische gelovigen en de onderwereld die boos is over de aanpak van de criminaliteit. Minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid zegt bezorgd te zijn over het feit dat politici zich meer en meer onveilig voelen. Volgens haar treden politie en het OM hard op bij bedreigingen en intimidatie.

Deel dit artikel via: