Jonge ZZP’er kwetsbaar bij arbeidsongevallen
De inspectie SZW presenteerde onlangs het rapport ‘Staat van arbeidsveiligheid 2018’. Hieruit blijkt dat jaarlijks vijftig tot zeventig mensen omkomen als gevolg van een arbeidsongeval. Daarmee is het aantal arbeidsongevallen voor het vijfde jaar op rij gestegen. Een specifieke groep die veel risico loopt zijn uitzendkrachten en ZZP’ers.
Eind 2017 had een op de vijf geregistreerde slachtoffers van arbeidsongevallen geen vaste arbeidsrelatie met de werkgever. Het gaat hierbij vaak om jongeren tussen de 15 en 25 jaar.
Hoe ver reikt de zorgplicht van werkgevers als het aankomt op de zorgplicht voor deze zogenoemde niet-werknemers, zoals uitzendkrachten, zzp’ers en vrijwilligers? Waar moet je op letten als je als organisatie een beroep doet op mensen waar je geen arbeidsovereenkomst mee afsluit? Het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening (NIBHV) schreef een Whitepaper om het bewustzijn over dit onderwerp te verhogen. Een must read voor alle werkgevers die gebruik maken van deze kwetsbare doelgroep van tijdelijke werknemers, aldus het instituut.
De Whitepaper is vanaf vandaag te lezen via de NIBHV-website. Het NIBHV is hét kennisinstituut voor bedrijfshulpverlening in Nederland. Het instituut deelt regelmatig kennis en expertise in bedrijfsnoodorganisaties, brand- en arbeidsveiligheid. Met haar keurmerk biedt het intituut bovendien een onafhankelijk kwaliteitsstempel voor veiligheidscursussen.