Jongeren steeds vaker als medeplichtigen vervolgd
Jongeren worden vaker als medeplegers of medeplichtigen vervolgd voor strafbare feiten, blijkt uit een nieuwe analyse van het CBS. Bij bijna 6 procent van de ruim 160 duizend vervolgde feiten betrof het een geval waarin het strafbare feit door meerdere personen werd gepleegd.
In 2022 waren er ruim 11.000 first offenders onder kinderen tussen de 12 en 18 jaar. Dat is 19 procent meer dan een jaar eerder. In totaal kwamen zo’n 17.000 jongeren in aanraking met de politie. Ook dat is een stijging, want in 2021 lag dat aantal nog 12 procent lager. Vooral bij bedrog- en brandstichtingszaken zijn jongeren tot 23 jaar vaak betrokken als medepleger of medeplichtige. In het specifieke geval van bedrog, zoals online en offline oplichting, werd bij 45 procent van de vervolgde feiten een strafbaar feit door meerdere personen gepleegd. Bij brandstichting was dit zelfs bij 74 procent van de minderjarigen en 49 procent van de adolescenten het geval. Dit staat in contrast met diefstal, verduistering en inbraak, waarbij samenwerking met medeplichtigen zelden voorkomt.
Relatie met stedelijkheid
Opvallend is dat jongens en meisjes relatief even vaak betrokken zijn bij het plegen van een strafbaar feit, met kleine verschillen in het aandeel medeplegers en medeplichtigen. Bij meisjes ligt dit hoger dan bij jongens, maar dit verschil wordt steeds kleiner. Daarnaast tonen de bevindingen aan dat het aandeel samen gepleegde vervolgde feiten hoger is in sterk stedelijke gebieden. Naarmate de stedelijkheid afneemt, daalt ook het aandeel medeplegen en medeplichtigheid bij strafbare feiten. Opvallend genoeg geldt dit niet voor minderjarigen; in niet-stedelijke gebieden is hun aandeel zelfs iets hoger dan gemiddeld, met bijna 11 procent.
De analyse benadrukt de complexiteit van jeugdcriminaliteit en de rol van samenwerking bij strafbare feiten onder jongeren. Het biedt inzichten die van belang zijn voor het ontwikkelen van effectieve preventie- en interventiestrategieën om jeugdcriminaliteit aan te pakken en de veiligheid in de samenleving te waarborgen.