Journalist krijgt molotovcocktail door het raam

Bij journalist Willem Groeneveld, werkzaam bij het Groningse stadsblog Sikkom, zijn de afgelopen nacht een of meerdere molotovcocktails door het raam gegooid. Hierdoor ontstond brand in de woning, die door de bewoners kon worden geblust. De aanleiding van de aanslag is nog niet duidelijk.

De politie neemt de zaak hoog op en doet uitgebreid onderzoek. Onder andere op basis van beelden van de videodeurbel van de journalist. Die beelden zijn donderdag direct al openbaar gemaakt, zodat het publiek kan helpen de daders te identificeren.
De aanslag zou te maken kunnen hebben met de kritische berichten over woningverhuurders die Groeneveld regelmatig op Sikkom publiceert. Eerder leidde dat al tot het ingooien van de ruiten van zijn woning, kort nadat een boze verhuurder het privéadres van de journalist op internet had gezet. De NDC Mediagroep, waarvoor Groeneveld werkt, en de politie gaan extra veiligheidsmaatregelen treffen om de bedreigde journalist te beschermen.

Intimidatie
Hoewel de politie niet wil speculeren over de toedracht, gaan verdenkingen uit naar het vastgoedbedrijf dat Groenevelds persoonsgegevens online had gezet en dat de journalist ook al op andere manieren had geïntimideerd. Zo had het bedrijf een keer vele fietsen bij studentenflats gestolen en die voor de woning van Groeneveld gedumpt. De journalist probeert met publicaties de praktijken van zogenoemde huisjesmelkers aan de kaak te stellen om zo een einde te maken aan het uitbuiten van studenten. Hij schrijft zelf destijds ook genaaid te zijn door zijn huisbaas.

PersVeilig
De politie en het Openbaar Ministerie (OM) treden hard op in geval er journalisten mishandeld of belaagd worden. Bij zulke incidenten wordt gehandeld conform de afspraken die zijn vastgelegd in het protocol PersVeilig. De opsporing en vervolging van verdachten bij strafbare feiten tegen journalisten krijgen hoge prioriteit. Verdachten worden sneller voor de rechter gebracht. De strafeis bij agressie en geweld tegen journalisten wordt door het OM verdubbeld. Journalisten moeten in alle vrijheid hun werk kunnen doen.

Deel dit artikel via: