Justitie nam 25.000 telefoontjes van advocaten met cliënten op
Door een fout heeft Justitie jarenlang veel meer vertrouwelijke telefoongesprekken tussen advocaten en gedetineerde cliënten opgenomen dan eerder werd gedacht. Dat schrijft minister Sander Dekker van Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer. Het zou gaan om zo’n 25.000 gesprekken.
Normaal zijn gesprekken tussen advocaten en hun cliënten vertrouwelijk. Als een advocaat niet afgeluisterd wil worden, kan hij of zij dat kenbaar maken aan de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Die geeft het nummer van de advocaat door aan justitie. Het systeem van justitie verwerkte echter niet alle nummers. Die fout is inmiddels hersteld, maar daardoor ging het de afgelopen jaren wel vele malen mis.
Veel hoger
Aanvankelijk werd gedacht dat zo rond de 3.000 gesprekken onrechtmatig waren opgenomen, maar een onderzoekscommissie heeft nu vastgesteld dat het aantal veel hoger is. De schatting is 25.000. Lastig bij het vaststellen van het aantal, is dat de gesprekken na acht maanden automatisch worden vernietigd. De ‘Commissie Telefonie voor Justitiabelen’ heeft ook de gesprekken meegeteld die inmiddels waren vernietigd. Het aantal van 25.000 heeft betrekking op de periode vanaf 2013. In dat jaar werd het nummerfilter ingevoerd. Ook werd vastgesteld dat justitie 75 gesprekken heeft beluisterd en dat 200 gesprekken met de politie zijn gedeeld. Dat is vanwege de vertrouwelijkheid van de gesprekken niet toegestaan. Tot 2013 werden gesprekken tussen gedetineerde cliënten en hun advocaten standaard opgenomen. De toenmalige staatssecretaris Fred Teeven van Justitie bracht daar na klachten vanuit de advocatuur verandering in.