Kabinet komt met integrale aanpak terrorisme
De bestrijding van terrorisme in Nederland krijgt volgens de Rijksoverheid vorm met de zogeheten Integrale aanpak terrorisme. Deze bestaat uit vijf pijlers: verwerven, voorkomen, verdedigen, voorbereiden en vervolgen. Dit staat in een rapportage die het Kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De rapportage laat zien welke resultaten zijn bereikt in het afgelopen anderhalf jaar en welke aandachtsgebieden de komende periode kent. Extremistische en terroristische groepen en personen bedreigen en ondermijnen de democratie. Niet alleen wanneer zij geweld plegen, maar ook wanneer zij onverdraagzaamheid en intolerantie of haat prediken en daarmee aanzetten tot radicalisering en extremisme.
Brede benadering
De kern van de integrale aanpak is dan ook een brede benadering, waarbij alle vormen van terrorisme en extremisme – uit welke ideologische hoek dan ook – worden tegengegaan en waarbij zowel repressieve als preventieve maatregelen worden ingezet. Dit vergt altijd maatwerk. Bovendien zijn de effecten van preventieve maatregelen diffuus en veelal indirect; het veld van contraterrorisme is bij uitstek niet maakbaar.
Weerbaarheid van de samenleving
De overheid zegt er alles aan te doen, binnen de grenzen van de rechtstaat, om personen die aanzetten tot geweld of geweld plegen op te sporen en te berechten. Tegelijkertijd wordt geïnvesteerd in de weerbaarheid van de samenleving om weerstand te kunnen bieden aan pogingen die te verdelen. Immers, de weerbaarheid van het overgrote deel van de burgers zorgt voor stabiliteit in de maatschappij. Dit maakt het mogelijk om een gerichte inzet te leveren op de aanpak van uitwassen zoals terrorisme en extremisme.
Ontwikkelingen in het dreigingsbeeld tonen volgens het Kabinet aan dat investeren in terrorismebestrijding en het tegengaan van (gewelddadig) extremisme ook in de toekomst noodzakelijk blijft.