Kerntrekken blijft favoriet bij inbrekers

Een cilinder uit het slot trekken blijft een populaire werkwijze bij inbrekers. Daarvoor waarschuwt Sander de Jong van Slotenmaker Holland. Soms gebeurt het met een boorschroef en een klauwhamer, maar er zijn ook speciale setjes voor in de handel. De Jong adviseert met klem om voor cilinders met kerntrekbeveiliging te kiezen.
Het is inmiddels een oude methode, maar wel een die nog veel wordt gebruikt. De inbreker draait een schroef in de cilinder en trekt met een klauwhamer het geheel uit het slot. “Er bestaan sloten die hiertegen beveiligd zijn, maar die worden in de nieuwbouw nog altijd niet standaard toegepast”, vertelt Sander de Jong. “Terwijl het nauwelijks duurder is om een cilinder met kerntrekbeveiliging te gebruiken of veiligheidsbeslag dat deze vorm van inbraak voorkomt.”
Niet alle SKG***-sloten voldoen
Slotenmaker Holland.nl wordt regelmatig gevraagd vernielde sloten te vervangen. “Wij adviseren dan altijd tegen kerntrekken beveiligde cilinders met SKG*** kenmerk”, vervolgt Sander de Jong. “Het is vrijwel onmogelijk daar een schroef of boor in te draaien, zodat het ook niet lukt om ze uit het slot te trekken. Overigens is niet elk slot met een SKG*** kenmerk even zwaar beveiligd. Er bestaan eenvoudige uitvoeringen die een breekbeveiliging of andere beveiligingsopties missen. Een standaard SKG*** beveiligingsslot is afdoende voor de meeste woonhuissituaties, maar een extra beveiligd slot is nodig als in de woning spullen aanwezig zijn die interessant zijn voor professionele inbrekers.”
Meedraaiende rozet
Sander de Jong legt uit hoe een slot bestand kan zijn tegen kerntrekken. “Wanneer een deur voorzien is van anti-kerntrekbeslag, wordt de cilinder extra beschermd door een geharde kap. Voor de kern van de cilinder, ofwel het sleutelgat, bevindt zich dan een meedraaiende rozet. Zelfs al zou men in staat zijn om de kernschroef erin te draaien, dan nog is het onmogelijk om de kern eruit te trekken. Oudere sloten met SKG*** kenmerk hebben deze rozet nog niet altijd. Slotenmaker Holland kan deze dan vervangen door nieuwe SKG***-sloten, zodat de woning of het bedrijfspand weer optimaal beveiligd is tegen inbraak. Anti-kerntrekbeslag zorgt net voor dat stukje extra veiligheid en is een zeer goede investering om inbraken tegen te gaan.”
Drie classificaties
SKG sloten zijn er in drie classificaties, aangeduid met sterren. Sloten met één ster zijn standaard inbraakwerend. Dat wil zeggen dat ze alleen kunnen worden toegepast in samenwerking met tenminste één ander of sterker goedgekeurd product. SKG-sloten met twee sterren zijn wel zelfstandig inbraakwerend. Ze kunnen het binnendringen van inbrekers vertragen met ongeveer drie minuten. “In praktijk is dit slot echter nog vaak binnen één minuut te openen”, waarschuwt Sander de Jong. SKG-sloten met drie sterren tenslotte zijn extra zwaar beveiligd tegen inbrekers. Ook deze sloten kunnen volledig zelfstandig worden toegepast. Ze vertragen de inbraakpoging tenminste met 5 minuten wanneer, naast het SKG*** slot, ook gebruik wordt gemaakt van hardhouten ramen en deuren. Deuren moeten daarbij minstens 54 mm dik zijn en voor ramen geldt een minimale dikte van 67 mm. Sander de Jong “Om in aanmerking te komen voor een politiekeurmerk, moet men beschikken over materiaal dat voldoet aan de kwalificaties van SKG-normen. Let er dus op dat een SKG-classificatie nog niet alles zegt. Onze experts adviseren om, teneinde zoveel mogelijk tegen inbrekers te doen, altijd te gaan voor een driesterren-slot. Daarbij is het van belang dat de kozijnen, deuren en scharnieren ook aan de hoogste veiligheidsstandaarden voldoen. Dit zijn namelijk in veel gevallen de zwakste onderdelen en worden dus het eerste aangepakt door inbrekers als kerntrekken niet lukt.”