Keuringseisen tegen diefstal via ‘slimme’ autosleutels

De keuringseisen van het keurmerk voor voertuigbeveiliging worden aangescherpt, maakt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) bekend. Vanaf 1 juli 2019 wordt het keurmerk uitsluitend toegekend aan voertuigen met een beveiligingssysteem dat bestand is tegen relay attack.

Bij relay attack verlengen criminelen het signaal van de sleutel, waardoor het mogelijk is een auto op enkele honderden meters afstand te openen en starten zonder dat de eigenaar dit merkt. Veel voertuigen met een keyless entry/go-systeem zijn gevoelig voor deze vorm van diefstal.

Goedkeuring vervalt
Na een overgangsperiode van een jaar, vervalt de huidige goedkeuring op alle overige voertuigen waarbij het beveiligingssysteem diefstal via relay attack niet kan voorkomen. Autobezitters die beschikken over een VbV-SCM certificaat (op kenteken) hoeven zich geen zorgen te maken. Het keurmerk dat is afgegeven op het moment dat het voertuig aan de toen geldende eisen voldeed, blijft geldig.
Vragen over de aangescherpte keuringseisen kunnen gesteld worden via info.scm@kiwa.nl. De nieuwe keuringsvoorschriften komen uiterlijk 1 juni beschikbaar via de website van het CCV.

Deel dit artikel via: