Kiwa certificeert eerste draadloze ontruimingsinstallatie in de zorg

MultiBel, dat in november 2020 gecertificeerd werd op basis van Certificatieschema K21047 Wireless Silent Alarm Systems, heeft nu de eerste draadloze, op private cloud gebaseerde ontruimingsinstallatie geleverd bij de Nijmeegse zorgorganisatie De Waalboog. Kiwa R2B voerde de inspectie uit en mocht hiermee het CCV-inspectiecertificaat uitreiken.

De Waalboog is een van de grotere zorgorganisaties in de regio Nijmegen en de eerste zorginstelling waar Kiwa R2B een CCV-inspectiecertificaat heeft afgegeven voor een draadloze op private cloud gebaseerde NEN2575-4 ontruimingsinstallatie. Dit certificaat toont aan dat het alarmeringssysteem voldoet aan geldende Nederlandse en Europese eisen. Er wordt gealarmeerd op smartphones.

Enorme brandveiligheidsupdate
Edwin van Troost, manager Operations brandmeld-en ontruimingsalarmsystemen van Kiwa R2B: “Een smartphone-oplossing heeft ten opzichte van een traditioneel PZI-systeem veel voordelen. Bij controle bleek vaak dat pagers niet gebruikt, kwijt of kapot waren. De smartphone-oplossing van MultiBel heb je altijd bij je. Bovendien ben je niet afhankelijk van ‘één zender’, maar is er redundantie door de Wifi- en 4G/5G-oplossing. Ook Leon Eijkhout, asset-manager van De Waalboog, benadrukt het voordeel van een draadloze oplossing: “We hadden op een gegeven moment nog maar zes of zeven pagers en wij hebben nu 34 smartphones. Dat is een enorme brandveiligheidsupgrade.”

Makkelijk
Wim Kruithof, manager Vastgoed & facilitaire diensten bij de Waalboog, vult zijn collega aan: “Het gaat straks een heel groot voordeel worden als de ontruimingsinstallatie gekoppeld is aan het verpleeg oproepsysteem en de BHV. Je kunt zo veel sneller iedereen mobiliseren. Met een cloudoplossing is het makkelijk dat je geen pagers en portofoons meer hebt en dat je die dus ook niet meer hoeft te controleren.”
In de zorg is een goede ontruimingsinstallatie van levensbelang omdat patiënten of bewoners niet zelfredzaam zijn. Daarom zijn zorginstellingen wettelijk verplicht om een NEN 2575-4 gecertificeerde stil alarm ontruimingsinstallatie te hebben.

Certificatieschema K21047 Wireless Silent Alarm Systems
Het certificatieschema K21047 Wireless Silent Alarm Systems is door Kiwa Fire Safety & Security opgesteld voor bedrijven die een certificering wensen te behalen voor het installeren en onderhouden van draadloze stil alarm systemen. Deze bedrijfscertificering levert vervolgens bij de inspectie weer een winst op, doordat niet alle onderdelen nogmaals beoordeeld hoeven te worden.

Deel dit artikel via: