Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Seagate

Gold-IP

CDVI

GFT

Add Secure

SmartCell

HID

2N

Hanwha Vision Europe

Brivo

Paraat

Ajax Systems

Securitas

OSEC

ARAS

CSL

PG Security Systems

Regio Control Veldt

Hikvision

Optex

Trigion

Top Security

Sequrix

De Beveiligingsjurist

SmartSD

Genetec

SMC Alarmcentrale

Lobeco

Alphatronics

DZ Technologies

Milestone

IDIS

Connect Security

VEB

HD Security

Alarm Meldnet

Centurion

NetworxConnect

Service Centrale Nederland

20face

ASSA ABLOY

Avigilon Alta

Unii

Explicate

Crown Security Services

ASIS

Secusoft

EAL

VBN

VideoGuard

Eizo

Bydemes

Oribi ID Solutions

Kiwa

Nimo Dog Security

Paxton

Nimo Drone Security

Eagle Eye Networks

BHVcertificaat.online

Bosch Security Systems

Akuvox

Masset Solutions

Uniview

Nenova

Multiwacht

ADI

JMB Groep

RoSecure

Dero Security Products

Advancis

SOBA

VVNL

CardAccess

i-Pro

VAIBS

NIBHV

G4S

Traka ASSA ABLOY

Seris

Knokken met de politie als enig doel

4 november 2022
Redactie
12:50

Verdachten die niet wegrennen als de politie komt, maar er juist op af gaan. Het was meteen duidelijk dat er iets niet in de haak was bij een zogenaamde ‘demonstratie’ in Den Haag op 31 oktober vorig jaar. Een groep van zo’n veertig man had zich letterlijk in het harnas gehesen en stond daar met maar één doel: knokken met de politie.

De groep was een samenstelling van verschillende protest- en defendgroepen uit het land. Uit de oproepen die ze elkaar hadden doorgestuurd bleek al dat het die middag hommeles moest worden in Transvaal in Den Haag. “De strijders slaan terug”, “een historische Halloween”, “we gaan spoken” en het zou “zeker niet wéér een marsje” zijn.
Op het moment dat de politie aankwam bij het Paul Krugerplein rende een deel van de groep er meteen op af en ging in gevechtshouding klaar staan: benen wijd en stevig op de grond, vuisten voor zich gebald. Er werd met zwaar vuurwerk gegooid en toen de politie ingreep werd er geschopt, geslagen en fors geweld gebruikt. Ook bij een tweede confrontatie op het Jourbertplantsoen ging het weer los.

Nog nooit meegemaakt
De groep was voorbereid. Later bleek dat veel van de aangehouden verdachten beschermende kleding droegen: een toque om hun geslacht te beschermen, een bitje in de mond, scheenbeschermers en andere hulpstukken. Ook hadden zij handschoenen aan met harde knokkels om extra hard uit te kunnen halen. Uit de berichten die zijn verstuurd bleek dat ze allemaal zwarte kleding en gezichtsbedekking moesten meenemen en dragen – en dat deden ze dus ook. “Het geweld tegen de politie is echt heel heftig geweest”, zei de officier van justitie op zitting. “Verschillende agenten verklaren dat ze al lang bij de ME zaten, maar zoiets nog nooit hadden meegemaakt. Ze hebben echt gevreesd of ze die avond nog wel zouden thuiskomen bij hun vrouw of kinderen.”

Maandag uitspraak
Vier verdachten stonden donderdag voor de rechter, vier op vrijdag. Tegen twee van hen was er volgens het Openbaar Ministerie uiteindelijk te weinig bewijs, er werd vrijspraak geëist en ook meteen toegekend. Tegen de andere verdachten eiste het Openbaar Ministerie 6 maanden cel waarvan 3 voorwaardelijk. In de zaken van vrijdag wordt aan het eind van de middag door de rechter uitspraak gedaan. De andere uitspraken staan gepland voor maandag. Tegen een van de betrokken agenten werd aangifte gedaan omdat hij bij de aanhouding van een verdachte disproportioneel geweld zou hebben gebruikt. Die aangifte werd eerder door het Openbaar Ministerie geseponeerd.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

SequriX

Wordt een partner